Terjedni kezdett a majomhímlő új, halálosabb variánsa, világjárványtól tartanak

Az egészségügyi tisztviselők közös fellépést sürgetnek egy olyan, szerintük veszélyesebb majomhimlő-variáns miatt, ami a Kongói Demokratikus Köztársaságban kezdett terjedni, de akár a világ más részein is megjelenhet.

2022. október 18., 09:04

Szerző:

Összesen 26 haláleset és több mint 71 ezer megbetegedés írható már a majomhimlő számlájára, ami mostanra a világ sok országában megjelent. A rosszabb, hogy ennek is vannak variánsai, az egyik ilyen pedig különösen aggasztja a szakértőket – írja a hvg.hu. Mint a New Scientist is írta, a Clade I (klád 1) jelű változat, ami a Kongói Demokratikus Köztársaságban kezdett terjedni, súlyosabb megbetegedést okozhat: a halálozási aránya 10,6 százalék — a Clade II-nél ez a mutató 3,6.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban ez év elejétől szeptember 21-ig 120 olyan haláleset történt, amiket az újabb, veszélyesebbnek tűnő változat okozhatott.

Abban ugyanakkor nincs egyetértés, hogy a haláleseteket tényleg a kór, vagy az váltotta ki, hogy az afrikai területen eleve rosszabbak az ellátási körülmények. 

A kutatók a fentiek miatt közös fellépést sürgetnek, hogy a variáns ne jelenhessen meg máshol.

A majomhimlő tipikus tünete a láz, a fej- és az izomfájdalom, a hidegrázás, továbbá a pattanásokhoz, hólyagokhoz hasonló kiütés, ami testszerte megjelenhet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRA / TLE / Science Photo Library via AFP)