Téli madárszámlálás: sasok százai Magyarországon

Megszámolják a Magyarországon telelő sasokat és más ragadozó madarakat: a Magyar Madártani Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a HELCION LIFE programmal, a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civilszervezetekkel együttműködve immár 12. alkalommal szervezi meg január 17–19. között.

2015. január 8., 09:10

Ezzel párhuzamosan a Jászberény határában hamarosan megnyíló Sasközpontban a HELICON LIFE projekt megszervezi az 1. nyílt sas napot, amelyre várnak minden érdeklődőt.

A MME szerint Magyarország területén számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel az állandó hazai populációhoz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas Kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része. Ritkaságnak számít ugyan, de előfordul a szirti sas és a fekete sas is.

2004-ben az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya elindította a legfontosabb területek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkronfelmérését. Az elmúlt években már közel 250 felmérő több mint 11 000 négyzetkilométert járt be, lefedve a legjelentősebb telelőhelyeket, így az állomány nagy részét (egyes években akár 800 sast) sikerült számba venni.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.