Teaként árulják nálunk, pedig veszélyes drog a kratom

Amerikában halálos áldozata is van a szernek, ami addiktológusok szerint kezdetben relaxációs állapot idéz elő, majd ha abbahagyja valaki a fogyasztását, ópiáthoz hasonló elvonási tüneteket tapasztal.

2024. január 28., 20:38

Szerző:

Egyre jobban terjed Magyarországon az itthon még nem nem tiltott, de már több országban illegálisnak minősülő kratom (mitragyna speciosa) nevű, opiátjellegű szer. Az ATV cikke szerint jelenleg több internetes forgalmazó is teaként kínálja, amelyet a leírásokban a kávéhoz hasonlítanak, ám sokkal inkább egy drog

Az internetes üzletek kínálatában pillanatok alatt meg lehet találni ezerféle színben, általában por formájában azt a különleges hatóanyagú szert, amelyet teaként javasolnak sokszor fogyasztani, de már kapszula formájában is elérhető. Az addiktológus szerint azonban valójában egy rendkívül veszélyes hatóanyagról van szó.

A kratom fák idősebb levelei több mint 40 féle vegyületet tartalmaznak, ezek közül a Mitragynine és a 7-Hydroxymitragynine azok a hatóanyagok, amik felelősek gyógy- és ellazító hatásáért – olvasható egy webshop termékleírásában, ahol kilónként 50 ezer forintért kapható. A kedvezőnek tűnő élettani hatások ellenére a honlapon azt is feltüntetik, hogy „a termék hazánkban csak és kizárólag botanikai célokra árusítható, emberi fogyasztása más országokkal ellentétbe hazánkban nem árusítható".

„Lenyomja az embert, szokták mondani, hogy az elején relaxációs állapot, nyugodtság jön, tartósan, akár néhány hét használat után viszont, ha valaki elhagyja, akkor rájön, hogy valójában csapdába esett, mert ópiát-szerű elvonási tüneteket okoz" 

– mondta Szemelyácz János addiktológus.

Halált okozó drog lehet a kratom

Tizenegymillió dolláros kártérítést kapott annak az amerikai nőnek a családja, aki nem élte túl a legálisan forgalmazott kratom fogyasztását, és nem sokkal később meghalt, írta a Guardian tavaly augusztusban. 

Az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Ügynöksége 2016-ban a legszigorúbb korlátozásokat vezette be a kratomra vonatkozóan, amelyet egy örökzöld fa leveleiből állítanak elő, és az emberek gyakran használják fájdalom, szorongás, depresszió és opioidfüggőség, valamint elvonási tünetek öngyógyítására.

A 39 éves Krystal Talaverának floridai barátai mutatták meg a kratomot. A nő családja azt mondta, hogy biztonságos, természetes táplálékkiegészítőnek tartották, online szerezték be és gyanútlanul a család többi tagjának is adtak belőle, a gyerekeket beleértve. A nőt 2021. június 20-án holtan találták a nappaliban, ám akkor még nem sejtették, hogy haláláért a kratom a felelős. Egy későbbi boncolás szerint Talavera halálának okozója a mitraginin nevű vegyület volt, ami a kratom fő összetevője. A helyi halottkém azt a megállapítást tette, hogy „nagy koncentrációban a mitraginin opioidszerű hatásokat, például légzési elégtelenséget okoz”.

(Kép forrása: Wikipedia)