Egy tanulmány szerint jót tehet a férfiak egészségének napi egy sör

A kutatók felfedezték, hogy azok a férfiak, akik naponta egy alkoholos vagy alkoholmentes sört isznak, változatosabb bélmikrobákkal rendelkeznek, ami csökkentheti bizonyos krónikus betegségek kockázatát.

2022. június 17., 12:31

Szerző:

Egy új tanulmány szerint a lágersör javíthatja a férfiak bélrendszerének egészségét. Ha mértékkel fogyasztják, a sör javíthatja a bélmikrobiótát, amely szerepet játszik az emésztésben – olvasható az Amerikai Kémiai Társaság Journal of Agriculture and Food Chemistry című folyóiratában.

A vizsgálatban 19 férfit osztottak két csoportra, akik négy héten át vacsorához egy 330 ml-es üveg alkoholos vagy alkoholmentes sört ittak. A vizsgálati időszak végén mindkét csoport bélmikrobájában nagyobb volt a baktériumok sokfélesége, és javulást mutattak a bélrendszerük egészségében.

Ana Faria a Lisszaboni Egyetem proffeszora, a tanulmány egyik szerzője elmondta: Napi egy sör, alkohollal vagy anélkül, a kiegyensúlyozott étrend részeként stratégiaként használható a mikrobiótánk javítására. Emellett hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy minél többet iszunk, annál jobb lesz.

A vizsgálatban részt vevő férfiak 23 és 58 év közöttiek voltak, és véletlenszerűen osztották őket két csoportba. Arra kérték őket, hogy ne változtassanak sem a fizikai aktivitásukon, sem az étkezési szokásaikon.

Tanulmányok kimutatták, hogy ha többféle baktérium van jelen, az embereknek kisebb az esélyük a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulására. A sör polifenolokat és mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek hatással lehetnek az emberi bélrendszerben lévő mikrobák sokféleségére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)