A Szputnyik hatásosabb a Pfizernél az omikron esetében

Arányaiban elég magas antitestet produkál az orosz vakcina. 

2022. január 24., 10:37

Szerző:

Egy előzetes laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy az orosz Szputnyik V vakcinával beoltott emberek omikron-semlegesítő antitestjeinek szintje nem csökkent olyan mértékben, mint azoké, akik a Pfizer oltást kapták – írja a Reuters.

A vizsgálatban 51 Szputnyik V-tel  és 17 Pfizerrel beoltott személy vett részt.

A kutatók elmondták, hogy a vakcina második adagja után három-hat hónappal vett minták azt mutatták, hogy a két adag Szputnyik V vakcinát kapóknál az antitestek szintje ellenállóbb volt az omikron ellen, mint a Pfizerrel beoltottaknál.

A tanulmány, ami a szakértői véleményezéssel fog hitelesítésre várni, kimutatta, hogy a Szputnyikkal beoltott emberek 74,2%-nak vérszérumában, a Pfizer/BioNtech oltással beoltottak 56,9%-ban pedig omikron-specifikus semlegesítő antitesteket mutattak ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Amikor a világ már azt hitte, hogy túl van a COVID legrosszabbján, egy másik vírus kitörése aggasztja a tudósokat, és ami a legjobban aggasztja őket, az a betegség szokatlan terjedése.

Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját helyi idő szerint csütörtök este a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.