Szívbetegségre utal Elvis Presley DNS-e

Elvis Presley szívbeteg volt, ez közrejátszhatott az énekes korai halálában – derült ki abból a DNS-vizsgálatból, amelyet a Channel 4 brit kereskedelmi televízió kérésére végeztek el. Olyan hajmintát analizálták, amelyet az énekesnek tulajdonítanak és fodrászának egy barátja bocsátotta rendelkezésükre – idézi az index a The Guardian brit napilap online kiadását.

2014. május 29., 15:50

Elvis Presley 42 éves korában, 1977. augusztus 8-án hunyt el, Graceland nevű memphisi otthonának fürdőszobájában találtak rá. Bár a hivatalos álláspont szerint szívroham okozta a tragédiát, a szívleállás okáról sokféle spekuláció született.

Az Elvisnek tulajdonított hajszál DNS-elemzését végző Stephen Kingsmore, a Kansas City-i Gyermekkórház Genomikai Központjának igazgatója elmondta: olyan génvariánsokat mutattak ki, amelyek migrént, glaukómát és elhízást okoznak.

A tudósok megtalálták azt a létfontosságú génvariánst, amely a szívizomgyengüléssel járó betegséget, a hipertrófiás kardiopátiát okozza. Az énekesnél a betegség sok tünete fellépett: szívritmusa szabálytalan volt, fáradékonysággal, ájulással és magas vérnyomással is küzdött.

Presley gyorsételfüggő volt, vényköteles gyógyszerek tömegét szedte, gyakran gyötörte fejfájás, rosszul látott, élete második felében pedig erősen elhízott. Kingsmore szerint az eredmények olyan erejű bizonyítékkal szolgálnak, mint a tettes kezében talált füstölgő puska. Úgy véli, az adatok ismeretében nem tisztességes az énekes életmódját okolni korai halála miatt.

„Évtizedeken át vádolták azzal, hogy a túl sok evéssel és gyógyszerszedéssel maga idézte elő a tragédiát. Természetesen ezek nem javítottak az egészségén, ám most úgy tűnik, DNS-ének hibája állhatott a háttérben” – magyarázta a genetikus.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.