Szép, duci, vagy túltáplált csecsemő?

Minden anyuka imádja a hurkás kis babacombocskákat. Egy csecsemő legyen kövér – így tartjuk –, hiszen ez jelzi, hogy szépen gyarapodik, egészséges. Ám már egészen kis babáknál létezik "elhízás", amely nemhogy az egészség, éppen ellenkezőleg, a betegség jele!

2009. november 23., 21:19

A túl sok táplálék felvétele, elsősorban a mesterségesen táplált gyermekek között fordul elő, szopás esetén nem, vagy csak kivételesen. Az egészséges csecsemő a szükségletének megfelelően szopik: sem többet, sem kevesebbet, mint amennyi tápanyagszükségletének a fedezésére elegendő, még akkor sem, ha a kelleténél többször teszik mellre. A túlszopásnak, illetve a rendszertelen szoptatásnak régebben igen komoly jelentőséget tulajdonítottak, és úgy vélték, hogy ilyen módon a túltáplálás, illetve ennek következtében komolyabb táplálkozási zavar, hasmenés léphet fel. Ez azonban rendkívül ritkán fordul elő – írja az

anyuci.hu.

Mesterséges táplálás esetén egészen más a helyzet. Itt már sokkal kevésbé érvényesül az étvágy szabályozó hatása, a csecsemő sokkal nehezebben tud tiltakozni a felesleges többlet ellen, tehát előfordulhat, hogy tartósan többet fogyaszt, mint amennyire szüksége van. Hiszen míg szopás közben meg kell "küzdenie" az ételért, a cumisüvegből csak folyik a szájába az ízletes étel – miért is állna ennek ellent? Ennek következménye azonban az lehet, hogy felesleges tápanyagokat, főképpen zsírt és vizet raktároz el a szervezetében. Elhízik, vagy nem tud megbirkózni a többlettel, és ezért megbetegszik, hasmenése lesz.

Az elhízás egyik formája az úgynevezett hydrolabilis alkatú elhízás. A víz megkötésére nagyon hajlamos csecsemőkön akkor látható ez, ha táplálékukban túl sok a víz megkötését elősegítő anyag, elsősorban a lisztféle, (tejbedara, túllisztezett rántás, tejbe aprított kenyér, kifli, zsemle, stb.) Ezek a nagy, néha ijesztően elhízott csecsemők csak a hozzá nem értő előtt tűnnek „szép” kövérnek. A szakember tudja, hogy a többnyire vérszegény, rossz izomtónusú csecsemő súlytöbblete felesleges, ellenálló képessége pedig igen rossz.

Ha gyermekünkön az elhízás jeleit tapasztaljuk – vagy akár csak gyanakszunk –, forduljunk szakemberhez. Az orvosok, védőnők el tudják dönteni, hogy be kell-e avatkozni. A kezelés egyszerű: a táplálási hiba rendezéséből áll. Ám nem elegendő a mennyiséget csökkenteni, hanem a táplálék összetételét is helyesbíteni kell, a kor által megkívánt szükségletnek megfelelően. Ezt azonban csak egy szakember tudja előírni, vagyis ne kísérletezzünk mi magunk különféle diétákkal – tanácsolja írásában az

anyuci.hu