Szenzációs magyar kutatás: szívregeneráló vörösborból

Már nemcsak a franciák hivatkoznak rá, hogy milyen egészséges a vörösbor. Pécsi kutatók is kimutatták, hogy a roncsolt szívizomrostokat is helyreállítja a vörös bor egyik alapanyaga. Sümegi Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai Intézetének igazgatója a 168 óra online-nak elmondta, hogy egymilliárd forintra volna szükségük, a humán kísérletekre.

2009. szeptember 5., 10:14

Professzor úr, milyen betegségekre javallaná a vörös bort, bár sokan vény nélkül is szeretjük a szép villányi és szekszárdi vörösöket?

A vörös bor alapanyagául szolgáló szőlő héjában van a rezveratrol. Mi azt vizsgáltuk, hogy milyen hatással van a sejtekre, génekre, enzimekre. Kimutattuk, hogy a kollagén anyagok eltűntek, gyulladás gátló hatása van, nem történt szívnagyobbodás és megerősödtek a sejtek, vagyis a roncsolt szívizomzat is helyreállítható.

A vörös bor alkoholtartalma nem akadályozza a gyógyulást, tehát nem semlegesíti a rezveratrol jótékony hatását?

Nem, csak mi eleve kizártuk az alkohol mellékhatását, tisztán akartuk alkalmazni a rezveratrolt. Így aztán lecsaptuk a savakat, vagyis alkoholmentes vörösborral kezeltük a patkányokat.

A patkánykísérletek csak az első lépcső a bizonyításban, telik-e a költségvetésükből a humán tesztekre?

Az intézet költségvetése nem bírná el az egymilliárd forintos emberi teszteket, de indulunk a Jedlik pályázaton és a regionális fejlesztési tanács is ígért támogatást, ők tavasszal írnak ki pályázatot. A termék gyártása is történhetne Pécsen, hiszen Villány és Szekszárd közelsége miatt helyben van az alapanyag és a gyerekek miatt alkoholmentes koncentrátumot volna érdemes előállítani.

Forster Tamás, a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke viszont úgy nyilatkozott, amikor a Dunántúli Naplóban megjelent egy hír az önök kutatásáról, hogy a roncsolódott szívizmot nem lehet helyreállítani.

Forster úrnak abban igaza van, hogy az elhalt sejtet nem lehet feltámasztani, ám ezt mi nem is állítottuk. Ha viszont el indul egy folyamat, csak fokozatosan roncsolódnak a sejtek, s attól függ mikor avatkozunk közbe. A szívbetegségeknél emlegetik a bűvös 3-ast. A túlélési esély növekszik, ha a beteg megéri az első három órát, majd az első három napot, és ha három hét múlva is jól van, akkor már reménykedhetünk.