Szakértők elmondták, számítsunk-e hatodik hullámra

Rusvai Miklós azt is kifejtette, meddig számíthatunk még magas esetszámokra. 

2022. február 7., 19:56

Szerző:

Hamarosan lecsenghet az ötödik hullám, az pedig, hogy lesz-e hatodik, majdcsak az őszi-téli szezonban derülhet ki – mondta Jakab Ferenc virológus az ATV Híradójának. Rusvai Miklós pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy még korántsem lélegezhetünk fel.  

Egyre többet hallani arról, hogy lecsengőben van az ötödik hullám, azonban Rusvai Miklós egyelőre még korántsem derülátó. A virológus szerint elképzelhető, hogy már napokon belül csökkenni fognak az esetszámok, ugyanakkor még nyárig viszonylag magas maradhat a fertőzésszám. Fellélegezni pedig – mint írja a cikk –, csak akkor lehet, ha a kórházban ápoltak száma is csökkenni kezd.

„Nyárig hosszú idő van, akár újabb variáns is megjelenhet”

– mondta Rusvai, aki mindezek ellenére sem él egyelőre a negyedik oltás lehetőségével.

„Senkit nem beszélek le a negyedik oltásról, ártani senkinek nem fog, de én a magam részéről azért szeretnék fertőződni, mert akkor teljesebb védettséget kapnék, hiszen akkor nyálkahártya-immunitás is kialakul, ami az oltás következtében nem alakulhat ki”

– indokolta a szakértő.

Jakab Ferenc virológus az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy szerinte az ötödik hullám már lecsengőben van, azonban hogy lesz-e hatodik, majd csak később derül ki.

„A hatodik hullám nem megjósolható. Úgy gondolom, hogy egy jól átvészelhető, nyugodt tavaszi és nyári periódus után, a következő őszi és téli szezonban látjuk majd meg, hogy visszatér-e a vírus, milyen intenzitással, milyen variánssal és milyen esetszámokkal”

– vélekedett. Addig is, bármennyire is enyhék az omikron klinikai tünetei, a járványügyi intézkedéseket fenn kell tartani – emelte ki Jakab.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. december 15. Orvos a Honvédkórház osztályán 2021. december 15-én. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)