A Hubble lefotózta a valaha látott legtávolabbi csillagot

Az Earendel 12,9 milliárd fényévnyire van tőlünk.

2022. március 31., 10:25

Szerző:

Soha még olyan nagy távolságból nem észleltek csillagot űrteleszkóppal, mint a Hubble segítségével felfedezett Earendel, amely 12,9 milliárd fényévnyire van a Földtől. Ilyen nagy távolságból a teleszkópok általában csillagok millióiból álló galaxisokat lennének képesek érzékelni – írta a BBC hírportálja.

A Hubble ezzel szemben egyetlen csillagot, az Earendelnek keresztelt égitestet vette észre egy természeti jelenség segítségével, amely a zoomobjektív használatára hasonlít. Ezt a jelenséget gravitációs lencsének hívják. Ha a megfigyelés irányában található egy nagy galaxishalmaz, akkor ennek a gravitációs vonzása meghajlítja és felnagyítja a mögötte lévő tárgyakról érkező fényt.

Az Earendel óangol szó, amely hajnalcsillagot vagy felkelő fényt jelent. A Hubble felvételén nem sok a látnivaló, csak egy halvány volt egy hosszú fényíven, amit a Napkeleti Ívnek elnevezett lencse teremtett. Az Earendel méretében bizonytalanok a tudósok. Legalább ötvenszer akkora, mint a Nap, de a nagyítás pontos arányától függően jóval nagyobb is lehet. Ha csak ötvenszer nagyobb a Naptál, akkor is a valaha megfigyelt egyik legnagyobb csillagról van szó. A tudósok szerint nagyon valószínű, hogy amit a Hubble észlelt, az valójában egy kettős csillag. Az ilyen párosokban a két objektum egymáshoz közel helyezkedik, ami nagyon gyakori. Ilyen esetekben a páros egyik tagja nagyobb, és ennek a fénye az uralkodó.

SCIENCE-SPACE-HUBBLE

 

(Kiemelt kép: Az Európai Űrügynökség által 2022. március 30-án készített képen a NASA/ESA Hubble űrteleszkópja által rögzített Earendel nevű csillag látható, amely új rekordot állított fel azzal, hogy egy olyan csillag fényét észlelte, amely az Univerzum ősrobbanása utáni első milliárd évben létezett, és amely a valaha látott legtávolabbi egyedi csillag. fotó: NASA/ESA / AFP)