„Sétáló fákra” bukkantak Dél-Amerikában

Az ecuadori esőerdők mélyén olyan pálmafákra bukkantak, melyek képesek a gyökerük segítségével akár húsz méter távolságot is vándorolni egy év alatt – írja az .

2016. január 5., 12:25

Ecuador szívében, a Sumaco Bioszféra Rezervátum területén fedezték fel a sétáló pálmafákat (Socratea exorrhiza), melyek társaikkal ellentétben képesek a helyváltoztatásra – írja a

BBC. Ha valami veszélyezteti a túlélésüket, egyszerűen „odébbállnak”.

Az ecuadori Sumaco Rezervátumot gyakran mesebeli erdőként emlegetik különleges élővilága miatt. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos sétáló pálmafákat, melyek akár huszonöt méter magasra is megnőnek, a világon egyedülálló természeti csodaként tartják számon a tudósok is.

A sétáló fák szép lassan vándorolnak az erdőben, ahogy a gyökereik mindig újra nőnek a régi helyén. Általában nedves területeken találhatók, ahol állandóan újranövekvő gyökereikkel kapaszkodnak a talajon. Ahogy a talaj erodálódik vagy meglazul, a fa szilárd talaj után kutatva új, hosszú gyökereket ereszt. Miután az új gyökerek megkapaszkodtak, a fa kissé előrehajol, és régi gyökereit a levegőbe emeli. A folyamat, ahogy a fa áthelyezi magát egy szilárdabb területre vagy olyan körülmények közé, ahol több a napsütés, hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.

A gyökerek akkor is újra tudnak nőni, ha alkalmazkodni kell egy új helyzethez. Ha például egy másik fa rádől egy sétáló pálmára, akkor a gyökerei újranövesztésével meg tudja változtatni a pozícióját és ki tudja menteni magát a rádőlt farönk alól.

Ez a képesség túlélésül szolgálhatott a dél-amerikai esőerdők irtásánál, hiszen a tömeges fairtáskor kialakuló talajerózió ellenére a sétáló pálmafák mindig képesek voltak gyökereikkel megtalálni az új, szilárd talajt.

Forrás:

Impress Magazin

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.