Rettenetes nap nyomait tárták fel a tudósok

Az ABC News tévécsatornának nyilatkozva Robert Ballard elmondta, hogy csapata a Fekete-tengerben Törökország partjainál végez kutatásokat, ahol a mélyben egy elsüllyedt civilizáció nyomait keresi, amelyet Noé idejében nyeltek el a hullámok – írja a .

2012. december 15., 19:05

Mint a híres felfedező kifejtette, tizenkétezer évvel ezelőtt bolygónk jelentős részét jég borította. „Connecticutban élek, abban az időben körülbelül másfél kilométer vastagságú jégréteg magasodhatott a házam helyén, a jégtakaró egészen az Északi-sarkig ért” – magyarázta Robert Ballard, akinek becslése szerint körülbelül 15 millió kilométeres területet borított be a jég.

Idővel azonban a Föld éghajlata enyhülésnek indult, az olvadó gleccserekből megindult folyamok az óceánok felé vették az irányt, világszerte áradásokat okozva. A Columbia Egyetem két kutatójának elmélete szerint az egyik igazán nagy áradás a Fekete-tenger vidékén pusztított, amely a feltételezések szerint az adott időben egy szeparált édesvizű tó volt. Partjain földművelők éltek, míg az olvadás miatt felduzzadt Földközi-tenger vize be nem özönlött a Fekete-tengerbe. Az áradás, amelynek ereje kétszázszor nagyobb volt, mint a Niagara-vízesésé, mindent elsöpört.

Robert Ballard és csapata az elméletet igazoló bizonyítékokat keresi. „Az özönvíz nyomait keressük. Nem lassan emelkedő vízszintről van szó, hanem óriási erejű áradásról, amely mindörökre elnyelte a földművelők településeit” – magyarázta a kutató.

Ballard csapata 122 méteres mélységben megtalálta az őskori part vonalát, az itt gyűjtött kagylók radiokarbonos kormeghatározásával a kutatók meghatározták a kataklizma idejét, amely Kr.e. 5000 táján, vagyis hétezer éve következhetett be.

„Szörnyű nap lehetett, amikor igen rövid idő alatt 150 ezer négyzetkilométernyi terület a víz alá került” – magyarázta Robert Ballard.