Rengeteg emberi maradványt találtak

Felső-Egyiptomban régészek egy négyezer éves sírra akadtak, amely feltehetően a 11. dinasztia egyik magas rangú tagjáé volt.

2014. június 10., 12:36

Mohamed Ibráhím műkincsvédelmi miniszter szerint a sírt egy spanyol kutatócsoport fedezte fel a Nílus Luxortól nyugatra eső partvidékén, Drá-Abu-n-Nagá régióban. A José Manuel Galán által irányított csoport három temetkezési kamra feltárásán dolgozott, amelyeket az időszámításunk előtti XV. században uralkodó Hatsepszut királynő – a 17. dinasztia tagja – egyik magas rangú hivatalnoka, Dzsehuti használt.

Az ásatás közben az egyik hat méter mélyen fekvő kamrában egy húsz méter hosszú alagútra bukkantak, amely a kamra egyik termét köti össze az újonnan talált sírral. Jelenleg még tart a tágas, négyszögletű nyughely feltárása, amelynek mérete arra enged következtetni, hogy vagy az uralkodó család egyik tagjáé, vagy egyik magas rangú tisztségviselőjéé volt. A szakértők szerint a sírt rejtekhelyként is használták, erre utal a helyszínen talált rengeteg emberi maradvány. A 17. dinasztia idejéből származó cserépedények és szerszámok azt jelzik, hogy a 11. dinasztia által kiásott sírt később újra használták. Az ásatást vezető Galán szerint a helyszínt korábban sírrablók is meglátogatták – írja az MTI.

Ebben az időben, az időszámításunk előtti harmadik évezred végén a fáraók Alsó- és Felső-Egyiptom egyesült területe felett uralkodtak. Galán elmondta, hogy az ókori Egyiptom fővárosának helyén fekvő Luxor körüli régióban számos olyan sírhely található, amely ebből a korszakból származik, és ez jelentős mértékben gyarapítja ismereteinket a thébai dinasztiáról. Galán elmondta, hogy öt évvel ezelőtt ugyancsak a 11. dinasztia egyik sírkamrájában egy gyönyörű vörös koporsót és abban egy érintetlen múmiát, továbbá számos íjat találtak, amelyek azóta a Luxor Múzeumban tekinthetők meg.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.