Ez már az apokalipszis: mérgező, ihatatlan eső esik a Földön

A lassan lebomló, rákkeltő anyagokkal telített esővíz a bolygónk minden pontján alkalmatlan az emberi fogyasztásra.

2022. augusztus 3., 12:12

Szerző:

Napjainkra a perfluor-alkil anyagok (PFA-k) kibocsátása elérte a kritikus határértéket. Már nem csak lokális szennyezést jelentek, hanem az emberiség egészére nézve szavatoltak az egészségkárosító hatások a következő évtizedekben. Ezek a mesterségesen előállított vegyi anyagok ellenállóak a lebomlással szemben, ráadásul könnyen jutnak a kibocsátás helyétől nagyobb távolságra – tudhatjuk meg az Európai Vegyianyag-ügynökség összefoglalójából. A felszíni vízek és a talaj szennyezettsége olyan mértékű, és a területek megtisztítása annyira bonyolult és költséges, hogy ha nem változtatunk a fogyasztási szokásainkon, az ivóvíz, az élelmiszerek és a talaj is egészségre káros lesz. 

A biztonságosnak tartott értékek ezen anyagok kapcsán az elmúlt 20 év során drámai mértékben zuhantak. Az Independent beszámolója szerint az új vízminőségi irányelvek  tükrében

a bolygón már sehol sincs emberi fogyasztásra alkalmas esővíz.

A Stockholmi Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy noha az ipari társadalmak jelentős részében nem az esővíz szolgál ivóvízként, sokak számára a Földön ez az egyetlen alternatíva. A probléma súlyát jelzi, hogy egyes káros PFA-k szintje a légkörben nem csökken számottevően annak ellenére sem, hogy a legnagyobb gyártó, a 3M már két évtizeddel ezelőtt felhagyott ezen anyagok előállításával. Ennek okát kutatói terepmunkával igazolták. Bebizonyosodott, hogy a természeti folyamatok a talajfelszínről a légkörbe juttatják ezeket a vegyi anyagokat. A fentiek miatt a kutatók szorgalmazzák globálisan elfogadott értékeket meghatározását.

A PFA-k rengeteg komoly egészségügyi károsodással hozhatóak kapcsolatba: rákos megbetegedésekkel, tanulási és viselkedési problémákkal, meddőséggel és terhességi szövődményekkel, megnövekedett koleszterinszinttel és immunrendszeri problémákkal többek közt.

Az Independentnek nyilatkozó egyik szakértő úgy véli, a PFA-k biztonságos értékre történő csökkentésének hatalmas költsége azt az ipart kell terhelje, amely ezeket a mérgező anyagokat előállítja és felhasználja.

A felelősség azonban nem csak az iparé, hanem a fogyasztóké is. 

(Kiemelt kép: Esőcseppek egy növény levelén a májusi zivatart követően. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)