Ez már az apokalipszis: mérgező, ihatatlan eső esik a Földön

A lassan lebomló, rákkeltő anyagokkal telített esővíz a bolygónk minden pontján alkalmatlan az emberi fogyasztásra.

2022. augusztus 3., 12:12

Szerző:

Napjainkra a perfluor-alkil anyagok (PFA-k) kibocsátása elérte a kritikus határértéket. Már nem csak lokális szennyezést jelentek, hanem az emberiség egészére nézve szavatoltak az egészségkárosító hatások a következő évtizedekben. Ezek a mesterségesen előállított vegyi anyagok ellenállóak a lebomlással szemben, ráadásul könnyen jutnak a kibocsátás helyétől nagyobb távolságra – tudhatjuk meg az Európai Vegyianyag-ügynökség összefoglalójából. A felszíni vízek és a talaj szennyezettsége olyan mértékű, és a területek megtisztítása annyira bonyolult és költséges, hogy ha nem változtatunk a fogyasztási szokásainkon, az ivóvíz, az élelmiszerek és a talaj is egészségre káros lesz. 

A biztonságosnak tartott értékek ezen anyagok kapcsán az elmúlt 20 év során drámai mértékben zuhantak. Az Independent beszámolója szerint az új vízminőségi irányelvek  tükrében

a bolygón már sehol sincs emberi fogyasztásra alkalmas esővíz.

A Stockholmi Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy noha az ipari társadalmak jelentős részében nem az esővíz szolgál ivóvízként, sokak számára a Földön ez az egyetlen alternatíva. A probléma súlyát jelzi, hogy egyes káros PFA-k szintje a légkörben nem csökken számottevően annak ellenére sem, hogy a legnagyobb gyártó, a 3M már két évtizeddel ezelőtt felhagyott ezen anyagok előállításával. Ennek okát kutatói terepmunkával igazolták. Bebizonyosodott, hogy a természeti folyamatok a talajfelszínről a légkörbe juttatják ezeket a vegyi anyagokat. A fentiek miatt a kutatók szorgalmazzák globálisan elfogadott értékeket meghatározását.

A PFA-k rengeteg komoly egészségügyi károsodással hozhatóak kapcsolatba: rákos megbetegedésekkel, tanulási és viselkedési problémákkal, meddőséggel és terhességi szövődményekkel, megnövekedett koleszterinszinttel és immunrendszeri problémákkal többek közt.

Az Independentnek nyilatkozó egyik szakértő úgy véli, a PFA-k biztonságos értékre történő csökkentésének hatalmas költsége azt az ipart kell terhelje, amely ezeket a mérgező anyagokat előállítja és felhasználja.

A felelősség azonban nem csak az iparé, hanem a fogyasztóké is. 

(Kiemelt kép: Esőcseppek egy növény levelén a májusi zivatart követően. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

 

 

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.