Pokolbéli végnapjaink

2014. március 26., 11:40

1944. március 19-én a német csapatok megszállják hazánkat. De az a bizonyos birodalmi sas már igencsak tépett, csapzott, csatakos. Repdes-e még, vagy már csak verdes? (Majd négy és fél millió katonáját lőtték ki eddig. Minden harmadikat!)

Most itt vannak a Halászbástyán. Nem Wotan utódai, nem szálas germánok, marcona Walhalla-jelöltek, hanem éretlen, kölyökképű suhancok, akiket békében tán be sem engednének egy 16 éven felülieknek szóló filmre. Ölni s halni persze jók. Az SS páncélos tanhadosztállyal jöttek (nem tank-, csak tan-!), csodálkozó kadétok. Szedett-vedett, félig feltöltött alakulatok érkeztek: öregecske lövészek, reumás utászok, hidászok, tartalékos szállító oszlop, páncélvonat, SS-rendőrezred, légvédelmi tüzérosztály, a Florian Geyer SS-lovashadosztály gépkocsizói, ejtőernyősök, gránátosok, a „békés” Dániából átdobott tüzérek. És kevesen!

Az utolsó csatlós

Azt tartják a stratégák, hogy támadáshoz általában három-ötszörös túlerő kell, ezek a csapatok viszont mindössze egyharmadát tették ki a rendelkezésre álló magyar erők létszámának! Ja, hogy a meglepetés meg a logisztika mellettük szólt? Lehet. De akkor hol volt a magyar hírszerzés? A vezérkar? Hol voltak a szakemberek, a katonai elemzők, a kormány emberei?

Ez a megszálló hadsereg nem egy harcedzett, hanem egy leharcolt regiment képét mutatta. A kamerádok a beígért csodafegyver helyett az övükön lévő csupasz szuronyba kapaszkodhattak, ha ez bátorságot adott nekik. Még nem tudták, hogy a csodafegyver maga a propaganda, amelynek jegyében most itt állhattak a Halászbástya panorámája előtt.

S tegyük hozzá: ez a Gábriel arkangyal is feltűnően gyanútlan. Mintha fogalma sem lett volna az elmúlt két év eseményeiről: teljes volt a vereség Afrikában, a 6. német hadsereg elpusztult Sztálingrádnál, a doni áttörés felőrölte a 2. magyar hadsereget, sikeres angolszász invázió zajlott Szicíliában és a csizmán, Mussolinit letartóztatták, a Fasiszta Pártot betiltották. Felszabadult Nápoly, Róma, Leningrád. A szovjet csapatok Kamenyec-Podolszknál, Odesszánál, a Krímnél jártak (mai újságcikkcímek!), és elérték a szlovák határt. Partra szálltak Normandiában, lemondott az olasz király, merényletet kíséreltek meg Hitler ellen, Firenze is szabad lett. A francia Riviérát meghódították a szövetségesek. Győztes felkelés foglalta vissza Párizst. Felszabadult Marseille és Toulon, augusztus 23-án antináci államcsíny volt Bukarestben, Finnország fegyverszünetet kért augusztus 25-én, Románia ugyanezen a napon hadat üzent Berlinnek, Bulgária másnap bejelentette kilépését a háborúból, Hitler kivonta onnan a csapatait, a szlovákok felkeltek a németek ellen. Az amerikai katonák elérték a német határt. Athén, Lyon, Brüsszel, Antwerpen is felszabadult.

És szeptember 5-én a hazai politika ostobaságának látványos betetőzéseként a 2. magyar hadsereg megtámadja a már szovjet szövetségesnek tekintendő, egyébként is túlerőben lévő románokat! A következő napon a szovjet csapatok belépnek Erdélybe. Malinovszkij áttöri Szeged mellett a 3. magyar hadsereg védelmi vonalát. Ha Gábriel arkangyal úgy vélte, hogy mindezen lépések egyenként és összességükben a végső győzelem felé viszik Magyarországot, akkor egy járási futballmeccs elbírálására sem alkalmas, és nem birodalmi sast érdemel a feje fölé, hanem keselyűt.

Ne feledjük ugyanis: 1944. május 13-án Anglia, az Egyesült Államok és a Szovjetunió kormányai felszólították a Berlin–Róma–Tokió-tengely szövetséges kis államait, név szerint Magyarországot, Romániát, Bulgáriát és Finnországot, hogy fejezzék be a háborút. Bukarest, Szófia, Helsinki értett a szóból. Budapest nem. Mi lettünk „az utolsó csatlós”.

A dán király példája

Amikor március 19-én Klessheimből, Hitlertől hazaér Horthy, a rendkívüli koronatanácson Kállay miniszterelnök lemond, és külön kihallgatást kér a kormányzótól. Ha a főméltóságú úr marad a hivatalában, mutatott rá, felelős lesz minden rendeletért, intézkedésért, amit ezután hozni fognak. Azokért is, amelyekkel nem ért egyet, mert az államapparátus folytatólagos működtetésével legitimálja a történendőket, vagyis osztozik a felelősségben. Érzékeltette az exminiszterelnök, hogy egyedül a lemondás jelentene világos elhatárolódást a német szándékoktól. Vagy kövesse Horthy a dán X. Keresztély király példáját, aki Koppenhágában maradt ugyan, de egyáltalán nem „működik”. Nem ír alá semmit, passzív rezisztenciával képviseli a befolyásolhatatlan és inaktív főhatalmat.

1944 januárjában még mindig 9,5 millió német katona áll fegyverben, de a birodalom győzelmi kilátásai egyre romlanak. Már a szövetségesek is gyanúba kerülnek. Magyarország is.

Otto Skorzeny, a Mussolinit is kimentő SS-kommandó parancsnoka előkészületeket tesz ifjabb Horthy Miklós elrablására a Mikiegér akció keretében! (Ezért a fedőnévválasztásért e lovagias korban kijárt volna minimum egy párbajra kihívás! Az persze és sajnos nem igaz, amit egy tudós angol hadtörténeti munka állít magyar nyelvű kiadásában is nagy bátran, hogy ti. a kormányzó lakhelyéről, a „Dunára néző Citadellából” akarták volna elragadni foglyukat a Sebhelyesarcú kommandósai. Horthyék sohasem laktak a citadellában!)

Veesenmayer, a Führer teljhatalmú képviselője maga úgy nyilatkozott, hogy Budapestet (a „Budapest-erődöt”) az utolsó tégláig védeni kell Bécs megmentése érdekében. Hogy miféle eseményekről adott hírt a „Budapest Rádió”, amint az elébb is idézett hadtörténeti mű állítja, nem tudom, csupán azt, hogy ilyen nevű rádió nem volt akkor. Saját fülemmel hallottam viszont a Rádió Budapest Egyet és a Rádió Budapest Kettőt. Más nem szólt, hisz nem volt.

Aztán a Budapest-erőd elesett, Bécsen át a német fővárosig jutottak az ostromlók. Azoknak a házaknak, amelyek fehér lepedőt tűztek ki az égő-omló-bomló Berlinben, valamennyi lakójával végezniük kellett (volna) az SS-járőröknek. És nem a méret számított: a Konyev csapataival szemben álló 4. páncéloshadsereg katonáitól minden fehér zsebkendőt elkoboztak parancsnokaik, nehogy megadhassák magukat.

Norvégiában maradt meg viszonylag érintetlen kötelékben a Wehrmacht roncsai közül a legtöbb túlélő, vagy négyszázezren.

Churchillben fölmerült 1945 nyarán, hogy esetleg meg lehetne támadni a szovjet hadsereget, visszaszorítani keletre, legalább Lengyelország felszabadítása érdekében. De tábornokai nemet mondtak az offenzívára. „Nem kétséges, hogy mostantól Oroszország a legerősebb európai hatalom” – mondta Sir Alan Brooke altábornagy. A lengyel „felszabadítás” (és a harmadik világháború?) július 1-jén kezdődött volna...

Európai szemmel

Igaz, a moszkvai főparancsnokságon is hasonló akciókra készültek. A tervek között szerepelt Franciaország és Olaszország elfoglalása, valamint egy norvégiai partraszállás, kihasználandó, hogy a szovjet hadsereg négyszáz harcedzett hadosztállyal volt jelen Európában. Sztálin csak akkor állt el az inváziótól, amikor megtudta, hogy elkészült és bevethető állapotban van az amerikai atombomba.

1945. augusztus 30-án megkezdődött az amerikai partraszállás Jokohamánál. Rövidesen 1336 nemi erőszakról készült jegyzőkönyv. Számítottak ilyesmire a japánok, akik maguk is rendre megerőszakolták, kihasználták, prostitúcióra kényszerítették a legyőzött nációk asszonyait. Ám nagy racionalizmussal elébe akartak vágni az „igényeknek”, és a világháborúban példátlan módon létrehozták 1945. augusztus 21-én – két héttel Hirosima után – a Pihenési és Szórakoztatási Társulást, vagyis a katonai kuplerájok rendszerét. Mintegy húszezer fiatal nőt alkalmaztak a győztesek kiszolgálására több száz bordélyban.

Európai szemmel nézve: abszurd. No de hát az normális volt, ami előtte, 1939–1945 között történt?!

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.