Párttitkár elvtársak költöznek a felsőoktatásba

2012. augusztus 11., 08:41

Egyszer, volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan kor ebben az országban, amiben élni annyira nem szerettünk. Legalábbis erre utal a tény, hogy 22 éve rendszert váltottunk, a kor szellemét szertefoszlattuk, és azóta elhisszük, hogy mi aztán ugyanoda soha többé. Sőt, forgattunk erről a korról filmeket, együtt röhögtünk a kifigurázott helyzetkomikumokon, hányaveti magabiztossággal állítottuk, nem lehet ez már maga az élet.

Aztán egyszer csak szembesülünk a ténnyel, hogy az egykori gimnáziumi KISZ titkár majd numero unó főforradalmár elvtársban föltámadt a nosztalgia, és újra lesz Magyarországon párttitkár rendszer. Hiába no, 22 év alatt rendszerváltó forradalmárokból előbb fülkeforradalmárok, majd félázsiai csürhe lettünk, akiket izmozással és megfelelő felügyelettel lehet csak kordában tartani. Úgyhogy pofa súlyba, jogászt és közgazdászt nem képzünk állami pénzen, mert sokkal jobb lenne az ötmillió esztergályos országának lenni újra. Aki ezt nem érti, és ennek ellenére a fizetőssé tett felsőoktatásba íratja a gyerekét az nézzen szépen szembe a ténnyel: Orbán Viktor sameszai majd jól szemmel tartják mire és hogyan használja az intézmény a romkocsmaértelmiség rémképét tápláló szponzorok - akiket máshol szülőknek hívnak - pénzét.

Az intézményekhez kirendelt költségvetési fő és közönséges felügyelők ötlete önmagában is röhejes, mikor

1: egyetlen épkézláb gazdasági szakembert felmutatni sem tudnak, aki egy költségvetést meg tudna írni normálisan Kusza Szem helyett,

2: egy felsőoktatási intézmény gazdálkodásának áttekintése önmagában nem egyemberes feladat, így különösen cuki a gondolat, hogy majd most egy ember alá több intézmény is tartozhat.

Az csak a bepunnyadt koktélcseresznye a takonypüré tetején, hogy költségvetési fő és alfelügyelőket véletlenül sem oda helyeznek ki, ahová értelme lenne: a közbeszerzéseket Közgépnek és csatolt részeinek szétosztók fölé, ahol milliárdok válnak köddé. Nem, ettől sokkal fontosabb, hogy a kirendelt párttitkár elvtársak személyében mindenhol legyen a pártnak szeme, és pórázt tartó keze, hogy a tóthmiklósok és a lasztovicza pártkáder gyerekek üzelmei ellen felszólalók tarkóján legyen aki meghúzza a bőrt.

Remélem a költségvetési felügyelő különítmény élére a megfelelő ember lesz kinevezve, akinél a hangulatjelentések a legjobb kezekben lesznek. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi obsitos pont alkalmas lesz rá. Mégse unatkozzon tisztség nélkül a hátralévő kis időben.

Varánusz: Párttitkár elvtársak költöznek a felsőoktatásba