Pár év és az óceánba fog csapódni a Nemzetközi Űrállomás

Így is bőven túlszolgálta az idejét.

2022. február 3., 08:45

Szerző:

2030-ig marad működésben a Nemzetközi Űrállomás (ISS), amely ezt követően a Csendes-óceánba fog zuhanni – közölte a NASA egy új átállási tervben. Az ISS-t 1998-ban indították el, de 2031 januárjában leveszik a pályáról, és a mindentől legtávolabb lévő pontjától fog az óceánba zuhanni.

Az erre kijelölt Nemo-pont 2700 kilométerre van bármilyen szárazföldtől, és számos korábbi űrállomásnak, régi műholdnak és űrszemétnek ez a temetője.

A NASA úgy tervezi, hogy a jövőben úgy folytatják az űrkutatást, hogy helyet és időt vásárolnak a kereskedelmi űrhajókon a tudósaik számára. Egyes számítások szerint ezzel már 2031-ben 1,3 milliárd dollárt spórolnak majd. Robyn Gatens, az ISS igazgatója elmondta: az űrállomás célja az volt, hogy megalapozzák „a kereskedelmi jövőt az alacsony Föld körüli pályán.”

Az űrállomás 90 percenként kerüli meg a Földet, és 2000 óta folyamatosan tartózkodnak rajta űrhajósok. Eredetileg csak 15 évig működött volna, de a harminc évet is túl fogja szolgálni. A Guardian arról ír, hogy tavaly szeptemberben egy orosz tisztségviselő arra figyelmeztetett, hogy apró repedéseket fedezett fel az űrállomáson, melyek idővel nőhetnek.

(Kiemelt kép: NASA / NOTIMEX via AFP)