Otthonunk hatékony védelme néhány egyszerű lépésben

Otthonunkban csakis akkor érezhetjük jól magunkat, ha tudjuk, hogy biztonságban vagyunk. Hogyan védhetjük meg értékeinket az illetéktelen behatolókkal szemben? Milyen biztonsági intézkedéseket érdemes megtenni, hogy elrettentsük a betörőket és a besurranó tolvajokat? Mutatjuk a legfontosabb lépéseket!

2022. december 13., 08:11

Szerző:

1. Szereljünk fel kamerákat!

A kamerák látványa már önmagában elrettentheti a betörőket, hiszen pontosan jelzi, hogy tudatosan odafigyelünk értékeink védelmére. Helyezzük jól látható helyre a kamerákat, hogy már kívülről is mindenki észrevegye őket. Álkamerákkal azonban nem érdemes próbálkozni, hiszen azokat pillanatok alatt kiszúrják az illetéktelen betolakodók.

TIPP: Wifi kamera segítségével akár otthonunktól távol is bármikor ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e a házunk táján. Akár a mobilunkról is megnézhetjük a kamera élőképét, illetve a korábban rögzített felvételeket is. Használatához pedig csupán egy router szükséges, a felszerelése pedig percek alatt megoldható.

2. Mindig zárjuk kulcsra a bejárati ajtót!

Ugyanis a besurranó tolvajok előszeretettel próbálkoznak a bejárati ajtók nyitogatásával, és ha éppen nyitva találják otthonunkat, nem fogják kétszer meggondolni, hogy bejöjjenek-e. Akár egyedül vagy többen vagyunk otthon, inkább zárjuk be mindig az ajtót, hogy megelőzzük a bajt. Ez az egyik legalapvetőbb, de legfontosabb lépés otthonunk védelme érdekében.

TIPP: A lakáskulcsot soha ne tartsuk a lábtörlő vagy a cserép alatt. Hiszen ezt az ősi trükköt a bűnözők is ismerik, és az első dolguk, hogy az előbb említett helyeket megvizsgálják, hátha szerencsével járnak.

3. Ne reklámozzuk, ha hosszabb ideig távol leszünk!

Ha éppen nyaralni megyünk, vagy télen töltünk el néhány napot az otthonunktól távol, ne írjuk ki a közösségi médiára a terveinket. Ugyanis a betörők és tolvajok folyamatosan figyelik a közösségi média profilokat, és ha tudomást szereznek a tulajdonos távollétéről, nagy valószínűséggel megpróbálják kihasználni az alkalmat.

Ha több napig nem leszünk otthon, akkor a biztonság érdekében megkérhetjük a szomszédunkat, hogy naponta egyszer-kétszer nézzen rá a házunkra. Így a szomszédunk baj esetén azonnal értesítheti hatóságokat, hogy soha ne érjen váratlan meglepetés minket a hazaérkezésünkkor.

4. Ne tegyük ki a kirakatba az értékeinket!

Ne hagyjuk a fűnyírót és az elektromos kaszát sem a kertben, hiszen a kerítésen keresztül bámészkodók megláthatják az értékeinket. Amit csak lehet, pakoljunk el a fészerbe vagy a garázsba, hogy az illetéktelen behatolóknak minél kevesebb információjuk legyen a tulajdonunkról. Még a grill szettet se hagyjuk az udvaron, hiszen vannak, akik még a kevésbé értékes tárgyakért is képesek besurranni a területünkre.

TIPP: A közösségi médiába sem ajánlott képeket feltölteni a kertünkről vagy otthonunkról, hogy minél kevesebb eséllyel figyeljenek fel az értékeinkre. Ha mégis képeket töltenénk fel, figyeljünk rá, hogy azokat csakis az ismerőseink láthassák.

5. Döntsünk profi riasztórendszer mellett!

Ha semmit nem szeretnénk a véletlenre bízni, célszerű profi riasztórendszer használatával védeni otthonunkat. Egy ilyen rendszerben a riasztóktól kezdve a mozgásérzékelőkön át egészen a kamerákig minden megtalálható. A riasztórendszer pedig mindig kódot kér, ahányszor csak hazaérünk, ha pedig valaki nem írja be időben, akkor a rendszer fülsüketítő lármába kezd, és automatikusan értesíti a hatóságokat.

Tegyünk meg mindent otthonunk védelme érdekében, hogy mindig biztonságban érezzük magunkat és értékeinket. Szereljünk fel wifi kamerákat, zárjuk mindig kulcsra az ajtókat, illetve ne hirdessük a nyaralásunkat, és ne hagyjuk kint a nagyobb értékeinket az udvaron. Akár profi riasztórendszer mellett is letehetjük a voksunkat, hogy kamerák és mozgásérzékelők, illetve beléptető rendszerek gondoskodjanak a védelmünkről.

(x)