Őskoala maradványaira bukkantak

Huszonötmillió évvel ezelőtt élő őskoalafaj maradványait fedezték fel kutatók Ausztrália északi, Outback néven emlegetett pusztaságában.

2023. szeptember 8., 09:47

Szerző:

A Flinders Egyetem által csütörtökön publikált tanulmányban, amelynek vezető szerzője Arthur Crichton doktorandusz hallgató volt, részletesen beszámolnak az Északi területen (NT), Alice Springstől mintegy száz kilométerre délre felfedezett, megkövesedett fogakról.

A lelet elemzése kimutatta,

hogy a fogak 25 millió évesek, és egy korábban nem ismert faj maradványai, amely a Lumakoala blackae nevet kapta.

Crichton beszámolója szerint az új faj testsúlya 2,5 kilogramm volt, és túlnyomórészt puha levelekkel táplálkozott, míg ma élő kifejlett koalák súlya akár 15 kg is lehet. A kutató kiemelte, hogy a felfedezés segíthet kitölteni a koalák evolúciójával kapcsolatban azt a 30 millió évnyi szakaszt, amelyről eddig nem sokat tudtak.

Crichton elmondta, hogy számítógépes elemzéssel derítették ki, hogy a Lumakoala a koalák családjához tartozik vagy közeli rokonuk, de hasonlít más, korábbi erszényesekre, köztük a Thylacotingára és Chulpasiára, amelyek 55 millió éves megkövesedett maradványait Északkelet-Ausztráliában találták meg.

„Korábban azt feltételezték, hogy a rejtélyes Thylacotinga és Chulpasia közeli rokonságban állhat a dél-amerikai erszényesekkel, de a Lumakoala felfedezése arra utal, hogy inkább az olyan ausztrál növényevő erszényesek korai rokonai lehettek, mint a koalák, a vombatok, a kenguruk és az oposszumok” – magyarázta a doktorandusz.

Az új tanulmány megemlít két másik koalafajt – a Madakoalát és a Nimiokoalát –, amelyek a Lumakoalával egy időben éltek 25 millió évvel ezelőtt a virágzó közép-ausztráliai erdőkben. Gavin Prideaux, a Flinders Egyetem paleontológiai laboratóriumának igazgatója a lelet jelentőségével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy korábban nem került elő ősi koalafaj maradványa az Északi területen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: John Ricky / Anadolu Agency via AFP)