46 000 éves ősférgeket élesztettek fel az örökjégből

A szibériai örökjégbe fagyott, mikroszkopikus férgek 46 000 év hibernáció után gond nélkül életre kelnek és mozognak.

2023. július 29., 16:58

Szerző:

46 000 év után, egy darab szibériai örökjégből olvasztottak ki több úgynevezett ősférget is német biológus-kutatók. Az amerikai Smithsonian magazin szerint az előzetesen végzett szénizotópos kormeghatározás megállapította, a férgek a pleisztocén kor legvége óta tartózkodtak a jégkorszak által létrehozott, és mostanában a klímaváltozás miatt a felszínhez közelebb került örökjégben.

Az, hogy több tízezer év után sértetlenül ismét életre keltek egy, bizonyos primitív féregfajokra jellemző önhibernálási mód, a kriptobiózis jelensége magyarázza. E során az élőlénye életfunkcióikat olyan minimálisra redukálják, hogy még a folyamatos fagypont alatt sem pusztulnak el, sőt, életük így rendkívüli módon meg is hosszabodik.

A most életre keltett fajokat egyébként a tudomány még nem ismerte, most Panagrolaimus kolymaensisnek nevezték el őket, mivel a szibériai Kolima folyó mellékéről bukkantak elő. A felfedezés után biológusok megjegyezték, a mostani, 46 000 év az eddig természetben megfigyelt leghosszabb kriptobiózis, az eddig időbe fagyott, most pedig életre kelt férgek ezért mind az öregedésre, mind a hibernációra, mind pedig a klímaváltozás élőlényekre gyakorolt hatása szempontjából nagyon fontos kísérleti alanyok.

A Pleisztocén földtani kor volt ugyanis az utolsó, amikor a maihoz hasonló, extrém felmelegedés érte a Földet, így az akkori élőlények tanulmányozásából arról is többet metudhatunk, hogyan alkalmazkodhatnak az élőlények sikeresen ezekhez az időjárási jelenségekhez.

(Kiemelt kép: a Kölni Egyetemen felélesztett és vizsgált 46 000 éves ősférgek. Fotó: Deutsche Welle, Twitter)