Hatalmas blama az oroszoknak, megsemmisülhet a háborús propagandára használt orosz kémműhold

A vadonatúj Angara-1.2 rakétával április végén egy katonai műholdat akartak pályára állítani, de a jelek szerint kudarcot vallott a küldetés, és a műhold napjai meg vannak számlálva.

2022. május 16., 21:04

Szerző:

Napokon belül megsemmisülhet a Föld légkörébe lépve egy április végén fölbocsájtott orosz kémműhold – írja az rtl.hu. A háború miatt szinte teljes információ-visszatartás mellett működő orosz űrügynökség nem közölt semmiféle tájékoztatást a Kozmosz-2555 katonai műhold állapotáról, de független műholdkövető szakértők szerint valami nem stimmel az új típusú, kis méretű EMKA (Eksperementalny Maly Kosmichesky Apparat) műholdsorozat harmadik tagjával.

A Kozmosz 2555 nevű műholdat április 29-én éjjel indították útnak az orosz űrügynökség vadonatúj Angara-1.2 hordozórakétájával a távol-keleti Pleszeck űrközpontból. Az Angara-1.2 az Angara új orosz rakétacsalád jelenlegi legkisebb tagja, könnyű terhek űrbe juttatására, alacsony Föld körüli pályára állítására tervezték, és 25 évnyi fejlesztés után az április 29-i start volt a kétfokozatú rakéta első sikeresnek mondott, hasznos terhet pályára állító küldetése. 

A háború előtti évek gyakorlatától eltérően a startot nem közvetítette élőben a Roszkoszmosz, az orosz űrügynökség VKontakte oldalára is csak néhány rövid videórészlet került fel, a YouTube-ra pedig csak egy összefoglaló videó, amelyen azonban jól látszik, hogy Moszkva az űrkutatást is propagandacélokra használja: 

a rakéta orrkúpján az orosz zászló és a pleszecki űrkikötő címere alatt az ukrajnai különleges katonai művelet jele, a hírhedt Z-betű volt látható.

A Roszkoszmosz vezetője Dmitrij Rogozin a háború kezdete óta teljes mellszélességgel kiáll az orosz invázió jogossága mellett. A Roszkoszmosz májusban be is jelentette, hogy a jövőben szorosabban működnek együtt a védelmi minisztériummal, a Győzelem Napjára időzítve azt hangsúlyozták, hogy munkájuk már nem korlátozódik a Szojuz és Proton rakéták Nemzetközi Űrállomásra indítására,

partnerként részt vesznek a Topol és Iskander ballisztikus támadórakéták fejlesztésében és gyártásában is.

Mintegy fél órával a fellövés után az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a rakétaindítás moszkvai idő szerint 22 óra 56 perckor a terveknek megfelelően zajlott, a Kozmosz-2555 műhold pályára állt. A küldetésről ezután bő két hétig semmit nem lehetett hallani, olvasni, egészen az elmúlt napokig – írja a lap. 

Április 30-án, három órával a start után brit radarok azt észlelték, hogy az Angara-1.2 rakéta felső fokozata 500 kilométeres magasságig tolta a műholdat. A Kozmosz-2555 pályaadatai május 14-ére drámai változást kezdtek mutatni, derül ki Anatolij Zak neves orosz űrhajózási szakértő cikkéből: a titkos katonai műhold pályája jóval 300 kilométeres magasság alatt alakul. Az adatokból az látszik, hogy az elmúlt időszakban nem történt semmiféle eredményes kísérlet a műhold saját hajtóműveinek használatára, pályájának emelésére, ami Zak szerint azt jelzi, hogy a műholdat nem sikerült üzembe helyezni.

Vitalij Jegorov orosz űrhajózási szakértő a The Insider orosz kiadásának azt mondta, hogy ha nem kerül sor drasztikus pályaemelésre, a katonai műhold június közepére visszazuhan a Földre, és megsemmisül a légkörben: „Látható, hogy körülbelül 10-12 nap alatt 30 kilométert veszített magasságából, ami ilyen magasságokban meglehetősen jelentős veszteség. Ha ez még 2-3 hétig folytatódik, akkor a műhold elkerülhetetlenül belép a légkör sűrű rétegeibe, elhagyva pályáját.”

A műholdak követésére szakosodott Dave Dickinson számításai szerint május 19-én várható a Kozmosz-2555 visszatérése és megsemmisülése, míg Jonathan McDowell, a brit Asztrofizikai Központ csillagásza hétfőn már arról posztolt Twitteren, hogy május 17-én kell minderre számítani. McDowell szerint a magasságadatok drámai csökkenéséből az olvasható ki, hogy a teljesen élettelen műhold kedden kontrollálatlan körülmények között belép a Föld légkörébe, ahol várhatóan teljesen elég majd. Hogy ez pontosan hol következik majd be, nem lehet kiszámolni.

Scott Kelly, veterán NASA-űrhajós, a Nemzetközi Űrállomás volt parancsnoka Twitteren mindezt így kommentálta:

„Egy orosz rakéta, oldalán a Z betűvel, egy kudarcot vallott katonai műholdat vitt az űrbe. Úgy tűnik, hogy a háborús bűnöket és atrocitásokat jelképező Z szimbólum ma már az epikus kudarc szinonimája is.”

(Kiemelt képünk forrása: Roszkozmosz YouTube.)