Az omikron ellen egy rendelkezésre álló vakcina is hatásos lehet

Emlékeztető oltással. 

2021. december 30., 14:45

Szerző:

Egy dél-afrikai klinikai vizsgálat szerint a Johnson & Johnson emlékeztető oltása erős védelmet nyújtott az omikron-variáns ellen, ezzel jelentősen csökkentve a kórházba kerülés kockázatát – írja a New York Times.

A vizsgálat során több mint 69 ezer egészségügyi dolgozót – akik megkapták az emlékeztető oltást – hasonlítottak össze egy olyan csoporttal, akik még nem kapták meg harmadik oltásukat. A vizsgálat eredménye: 85 százalékban csökkent a kórházba kerülés kockázata, azoknál, akik a Johnson & Johnson emlékeztető oltását vették fel. Ehhez képest egy másik dél-afrikai tanulmány azt az eredményt kapta, hogy a Pfizer-BioNTech oltóanyag két dózisa körülbelül 70 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés kockázatát.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyezte a Johnson & Johnson oltóanyagát emlékeztető oltásként, viszont a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) más oltóanyagokat részesítenek előnyben. A CDC aggodalmát fejezte ki a Johnson & Johnson oltóanyaggal összefüggésbe hozott ritka, de életveszélyes vérrögök miatt.

(Kiemelt képünk: Rétság, 2021. május 8. Egy nő megkapja az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját a honvédség oltóbuszában a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár mellett 2021. május 8-án. Fotó: MTI/Komka Péter)