Nobel-díjat ért a vizsgálat, amely a nők munkaerőpiaci egyenlőtlenségét vizsgálta

Pontosabban azt kutatták, hogy miért nem érték el az egyenlőséget a nők a munkaerőpiacon.

2023. október 9., 14:01

Szerző:

Claudia Goldin nyerte a 2023-as közgazdasági Nobel-díjat a nemek közötti munkaerőpiaci egyenlőtlenség okait feltáró munkájáért – írta meg a hvg.hu. A 77 éves Harvard Egyetemen dolgozó tudós azt kutatta, hogyan változott a nők helyzete a munkaerőpiacon most és száz éve. 

Goldin arra jutott, míg az elmúlt száz évben megtriplázódott a dolgozó nők száma, és alapvető elvárás lett, hogy az egyenlő munka egyenlő bért is kellene érjen, azonban a nemi különbségek nem tűntek el. A kutató a miérteket kereste.

Munkájából az derül ki, hogy az elmúlt kétszáz évben a nők fizetése nem követte a férfiak bérének emelkedését, kevésbé férnek hozzá a technikai innovációkhoz, a jogszabályok és társadalmi normák sem segítették őket. Mindemellett a család alapításának és fenntartásának költségeit nagyrészt ők viselték. Kevésbé hoztak szabadon döntést arról, hol tanuljanak, vagy továbbtanuljanak-e, illetve arról, hogyan osszák meg energiáikat a munka és a család között.

 

(Kiemelt képünkön az Alfred Nobel emlékére odaítélt 2023. évi Gazdaságtudományi Díj győztese Claudia Goldin amerikai közgazdász látható a kijelzőn, miközben (balról balra) Jakob Svensson, az Alfred Nobel emlékére odaítélt Gazdaságtudományi Díj Bizottságának elnöke, Hans Ellegren, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára és Randi Hjalmarsson, a bizottság tagja sajtótájékoztatót tart a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban, Svédországban október 9-én. 2023. október 9-én. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.