Nagyon jó hírünk van a cukorbetegeknek

A kutatók kifejlesztettek egy hidrogélt, ami lehetővé tenné, hogy évente összesen háromszor szedjenek gyógyszert a cukorbetegek. 

2023. december 1., 19:05

Szerző:

A Stanford Egyetem egyik kutatócsoportja olyan hidrogélt fejlesztett ki, amely négy hónapra elegendő diabétesz elleni hatóanyagot tartalmaz. Ezzel megnyílhat a lehetőség a cukorbetegek számára, hogy elegendő legyen évente csupán három alkalommal gyógyszert szedniük – írja az Index. A hidrogél elég folyékony ahhoz, hogy normál tűkkel könnyen be lehessen injekciózni, és elég szilárd ahhoz, hogy négy hónapig kitartson a szervezetben. Ez megkönnyítheti a gyógyszerek szedését, javíthatja a betegek életminőségét, és csökkentheti a cukorbetegség kezelésével járó szövődményeket. 

„Ha évente csak három injekcióra lenne szükség, a cukorbetegek vagy elhízottak számára sokkal könnyebbé válna a gyógyszeres kezelés betartása” – mondta a portálnak Eric Appel, a Cell című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője és a Stanford Egyetem anyagtudományi és mérnöki karának docense. A kutatók a patkányokon végzett kísérletek révén megállapították, hogy az új gyógyászati technológia olyan cukorbetegség- és testsúlycsökkentő GLP-1 típusú gyógyszereket hordozhat, melyek nemcsak a vércukorszintet szabályozzák, de csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és segítenek a fogyásban is.

A kutatók a tanulmányban kifejtették, hogy a hidrogél belsejében lévő apró részecskék hálószerű struktúrát alkotnak. Ez a háló megtartja a hatóanyagot, mely a megfelelő időben lassan feloldódik, fokozatosan jutva be a szervezetbe. „A mi hidrogélünk hónapok alatt olvad el, mint a vízben feloldódó kockacukor, molekuláról molekulára” – magyarázta Appel. A kutatók azt tervezik, hogy másfél-két éven belül embereken is tesztelik az újdonságot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: DIGICOMPHOTO / SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / Science Photo Library via AFP)

Ahhoz, hogy eredményesen vegyük fel a harcot a mellrák ellen és a lehető legtöbb életet megmentsük, a nőknek 40 év fölött és legalább 79 éves korig évente kell szűrővizsgálaton részt venniük – érvelnek amerikai kutatóorvosok.

Súlyos fertőzés tizedeli a szarvaspopulációkat Észak-Amerikában, és már Európában is felbukkant. A tünetek alapján a közbeszédben gyakran csak zombiszarvasokként emlegetik ezeket az állatokat, miközben a tudósokat aggodalommal tölti el a bizonytalanság, hogy vajon az ember is elkaphatja-e a betegséget.