Mussolini brit ügynök volt

A brit titkosszolgálat (jól) fizetett ügynöke volt az I. világháború idején Benito Mussolini, Olaszország későbbi fasiszta vezére – olvasható az MTI hírei között.

2009. október 14., 13:17

A Cambridge-i Egyetem egyik történész professzora, Peter Martland által most előásott korabeli dokumentumokból kiderül, hogy a James Bond-filmekben is megörökített brit elhárítás, az MI5 1917-ben hatalmas összeget, heti száz fontot fizetett az akkoriban újságszerkesztőként tevékenykedő 34 éves Mussolininak. Ez ma hatezer fontos (1,72 millió forint) heti fizetésnek felelne meg.

Mussolini cserébe vállalta, hogy befolyásos lapjában, a Milánóban kiadott Il Popolo d'Italiában folyamatos háborús propagandát közöl. A majdani Duce arról is biztosította az MI5 római emberét, Sir Michael Hoare-t, Nagy-Britannia későbbi külügyminiszterét - aki jóváhagyta a beszervezést -, hogy mozgósítani tud olasz háborús veteránokat a békeaktivisták "féken tartására".

Martland a BBC-nek szerdán kifejtette: akkoriban Olaszország volt Nagy-Britannia legkevésbé megbízható háborús szövetségese, különösen azután, hogy Oroszország kiszállt a konfliktusból. Mussolini személyében a britek "háborúpárti szocialista újságíróra" leltek, és jóllehet óriási pénzeket fizettek neki, az összeg azonban eltörpült a brit háborús részvétel napi négymillió fontos költsége mellett.

London számára fontos volt a hiperinflációtól és élelmiszerhiánytól sanyargatott milánói ipari munkásság, amelynek termelése jelentősen hozzájárult a hadműveletek folytathatóságához, és nem hiányzott, hogy békepárti aktivisták szervezte sztrájkok bénítsák meg a Milánó környéki hadiüzemeket - mondta a történész.

Más kérdés, hogy Mussolini a pénz jelentős részét valószínűleg szoknyavadász kalandokra fordította, de a britek hozzáállása az volt, hogy "amíg a cél teljesül, addig ez kit érdekel" - tette hozzá Martland.