Ennek a vakcinának az emlékeztető oltása a leghatásosabb az omikronnal szemben

A vállalat részvényeinek értéke emelkedni is kezdett. 

2021. december 20., 15:18

Szerző:

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy a Covid-19 elleni mRNS-vakcina harmadik dózisa jelentős védelmet nyújt az omikron változat ellen, így a részvények emelkedtek a tőzsdei kereskedésben – írja a CNBC

A Moderna részvényei 6,8%-kal emelkedtek a piac előtti kereskedésben.

A vállalat mRNS-1273 (Moderna) nevű vakcinája emlékeztető oltás beadása nélkül sokkal kevésbé bizonyult hatékonynak a gyorsan terjedő omikron változat ellen, mivel alacsony számú semlegesítő antitesteket generált, viszont az emlékeztető oltással 37-szeresére képes növelni a semlegesítő antitestek szintjét. A vállalat közölte, hogy folytatja egy omikron-specifikus vakcina fejlesztését is, ennek 2022 elején kezdik meg a klinikai tesztelését.

Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy az omikronos megbetegedések 1,5-3 naponta megduplázódhatnak a helyi terjedésű területeken. Az Egyesült Királyságban a múlt héten regisztrálták a legmagasabb napi esetszámot a járvány kezdete óta, Hollandiában pedig vasárnap szigorú, az újévig tartó teljes zárlatot rendeltek el.

A Moderna oltóanyagával korábban problémák merültek fel, miután mind a vállalat, mind a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok elismerték, hogy a vakcina a fiatal férfiaknál a szívizomgyulladás, az úgynevezett myocarditis magasabb kockázatával hozható összefüggésbe. A Moderna fenntartja, hogy az oltás által a súlyos betegségekkel, kórházi kezeléssel és halálesettel szemben nyújtott védelem felülmúlja a szívizomgyulladás rendkívül ritka kockázatát.

Ennek ellenére novemberben Franciaország volt a legutóbbi európai ország, amely a Moderna helyett a Pfizer Covid-19 nevű oltóanyagát ajánlotta a 30 évnél fiatalabb felnőtteknek. Dánia, Izland, Finnország és Svédország szintén korlátozta a Moderna oltást a fiatalok számára.

(Orvosi személyzet készíti elő a Moderna koronavírus elleni vakcinákat a használatra az újonnan megnyitott tokiói tömeges oltóközpontban 2021. május 24-én. Fotó: Carl Court / Pool / AFP)