Mindegy, hogy bio-e – csak egyen sok zöldséget

Egy vizsgálat szerint a bio és nem bio zöldségek között élettani szempontból nincs különbség – mondta az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa.

2012. december 27., 19:08

Nem kell arra törekedni, hogy csak a drága bio élelmiszereket fogyasszunk, persze aki megengedheti magának, az tegye – mondta az I

nfoRádió Aréna című műsorábanMartos Éva.

Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa kiemelte, hogy egy neves szaklapban publikált kutatás eredménye szerint a vitamintartalomban nincs különbség a bio és nem bio zöldségek, illetve gyümölcsök között.

Ami különbség van – teszi hozzá a szakember –, az az, hogy a nem bio élelmiszer többet tartalmazhat a növényvédő-szerekből, ám a megengedettnél semmiféleképpen sem többet.

Nincs ok arra, hogy rettegjünk a nem biótól, ugyanakkor a gyümölcs- és zöldségfogyasztás létkérdés, hiszen ha napi ötször eleget teszünk ennek a kívánalomnak, akkor csökkenthetjük a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának az esélyét.