Megvan, hová csapódik a lerobbant orosz űrszonda

Pontosította a Phobos-Grunt űrszonda darabjainak valószínű becsapódási helyét és időpontját a Roszkoszmosz: az orosz űrkutatási hivatal szerint a szonda darabjai vasárnap vagy hétfőn csapódnak be a tengerbe Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között.

2012. január 13., 07:46

A becsapódás idősávjának „közepe” vasárnap, közép-európai idő szerint 14 óra 12 perc, helye pedig 47-ik keleti hosszúsági és 7-ik déli szélességi foknál lesz. Egy nappal korábban a Roszkoszmosz vasárnap 11:18 percre tette az idősáv közepét, a becsapódás helyét pedig Jakartától nyugatra 1700 kilométerre valószínűsítette. A hivatal csütörtöki közlése szerint a módosítás a keringési magasság csökkenésének, a napi tevékenység és a légköri viszonyok változásának tudható be.


A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól sem tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.