Megvan a megoldás a termőföldeknek: pisilni kell

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.

2022. június 29., 10:54

Szerző:

Sajnos ma nem mindenki fér hozzá a műtrágyákhoz, a növekvő árak miatt pedig lassan már azok sem engedhetik meg maguknak, akik hozzáférnének. Ez a helyzet az afrikai Niger bizonyos régióiban is, ahol a gazdálkodóknak nemcsak az árakkal, hanem a nehéz időjárási körülményekkel is fel kell venni a harcot – írja az Index.

A Niger Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet dolgozói a megoldást keresve leltek rá az ősi módszerre, az emberi vizelet alapú műtrágyára.

Az ebben természetesen jelen lévő foszfor, kálium és nitrogén köztudottan jót tesz a növényeknek, de a termésnövekedés még a kutatókat is meglepte.

Az előkészítés során a vizeletet 24 °C alatt, kannákban tárolták közel három hónapig, ami alatt a legellenállóbb kórokozók is elpusztultak. Ezután a gazdálkodónőket (Nigerben főleg nők dolgoznak a mezőgazdaságban) rávették, hogy három évig használják kísérleti jelleggel a vizelet alapú műtrágyát. A kutatók egy olyan gazdálkodó csoportot is vizsgáltak, akik állati trágyával keverték a vizelet műtrágyát és volt teljesen trágyamentes csoport is - az összehasonlítás miatt. 2014 és 2016 között közel 681 vizsgálatot végeztek, amikből kiderült, hogy a vizeletalapú természetes műtrágya átlagosan 30 százalékos termésnövekedést hozott. A különbség olyan szignifikánsnak bizonyult, hogy a régióban a gazdálkodók nagy része át is tért erre a műtrágyára.

Amellett, hogy jó megoldást jelentenek a száraz vidékeken élő gazdálkodóknak, az egész világon praktikus lenne a vizelet bázisú műtrágya használata, mert fenntartható és csökkenti a fosszilis energia fogyasztását is.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Forrás: Shutterstock)

Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva, az izgő-mozgó gyerek többet fog mobilt használni – derül ki az ELTE Etológia Tanszéken működő Alfa Generáció Labor legújabb kutatásából, amelyben a viselkedésproblémák és a túlzott digitális eszközhasználat összefüggéseit vizsgálták a kutatók.