Megmérgeztük a delfineket

Egy betiltott vegyi anyag, a poliklórozott bifenilek (PCB-k) továbbra is erősen veszélyeztetik az európai tengerekben élő delfineket – figyelmeztetnek a szakemberek a Scientific Reports című folyóirat online kiadásában közölt tanulmányukban.

2016. január 15., 14:40

Az egykor elektromos készülékekhez, festékekhez és gyulladásgátlókhoz használt PCB-ket a 20. század végén tiltotta be az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi és állati szervezetre gyakorolt mérgező hatásuk miatt.

Egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport új tanulmánya szerint azonban a vegyületek még ma is jelen vannak a tengeri táplálékláncban és jelentős fenyegetést jelentenek egyebek közt az európai tengerek delfinjeire – idézte a BBC News.

A kutatók szerint a tengerekben lévő PCB-k egy része feltehetőleg a nem megfelelő hulladékkezelés következménye. A szennyező anyagok a szeméttelepekről kiszivárogva kerültek a folyókba és a torkolatokba, majd végül a nyílt vizekbe.

A szakemberek az európai vizekben élő több mint ezer delfintől származó mintákat elemeztek. Az eredmények szerint az európai cetfélék szervezetében még mindig veszélyesen magas a PCB-k szintje, magasabb, mint az amerikai és déli-sarkvidéki vizekben élő társaikéban.

A mutatók szerint az európai tengerpartok közelében élő kardszárnyú delfinek a legsúlyosabban érintett populációk közé tartoznak.

A Londoni Zoológia Társaság (ZSL) illetékese, Paul Jepson szerint a PCB-k befolyásolhatják a cetfélék szaporodását és az újszülött borjak egészségét.

(MTI /

BBC)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.