Megmenekült a rendkívül ritka, titokzatos életet élő madarunk

A magyar uhu állomány az 1970-es években szinte kipusztult, egy védelmi programnak köszönhetően azonban napjainkra stabilizálódott a populáció.

2012. december 26., 16:27

Túl van a mélyponton a hazai uhu állomány. A rendkívül ritka, titokzatos életet élő, fokozottan védett bagolyfajta a 70-es években már szinte kipusztult, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület uhu programjának köszönhetően mára stabilizálódott az állomány. Olyan helyeken is feltűnt, ahol eddig nem nagyon fészkelt. A sas méretű, hatalmas madár az éjszaka királya, csúcsragadozója.

Ez a nagytestű, rendkívül impozáns faj nemcsak Magyarország, hanem egész Európa legnagyobb baglya, 50-60 centiméteresre is megnő, a súlya pedig a 2 és fél kilót is elérheti – mondta a Kossuth Rádiónak a Madártani Egyesület Ragadozómadár-védelmi szakosztályának vezetője. Az 1970-es években kis populáció élt csak Magyarországon, ekkor indítottak be egy védelmi programot, ami sikeresnek tűnik, hiszen év végén 67 fészkelő párt regisztrált a szervezet, a teljes populáció ennek tükrében 70-80 párra tehető – tette hozzá Bagyura János.

Mérete miatt az uhunak nagy élőhelyre van szüksége, és egymás közelségét sem tűrik. Főként a középhegységek sziklás vidékein érzi otthon magát, de a nagyobb folyók árterében lévő erdőkben is fészkel. A madár éjszakai ragadozó, tollazata ennek megfelelően nem feltűnő, főleg barnás, sárgás, szürkés színű. Sikeres vadász, hiszen kiváló látása és hallása mellett rendkívül könnyűek a tollai, így szinte suhogás nélkül képes repülni – hangzott el a Kossuth Rádióban.

Bagyura János kiemelte: ezek a baglyok sokáig, 25-30 évig is élhetnek, évente egyszer szaporodnak, jellemzően februárban. Március elejére a hímnél valamivel erőteljesebb nőstény már le is rakja 2-3 tojását, a fiókák pedig körülbelül 40 nappal később kelnek ki – magyarázta.

Méreténél és erejénél fogva bármilyen kisebb madarat, vagy emlőst sikeresen ejt el, kedvelt táplálékai közé tartozik a sün és a vándorpatkány is, de akadt már olyan fészek, ahol egy kis rókát találtak – jegyezte meg a Madártani Egyesület Ragadozómadár-védelmi szakosztályának vezetője a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában.