Európában kitört a majomhimlőjárvány, már Németországban terjed a vírus

A Bundeswehr Mikrobiológiai Intézete szerint Európában kitört a majomhimlőjárvány. 

2022. május 20., 14:06

Szerző:

Németországban megerősítették a majomhimlő első esetét. A német fegyveres erők mikrobiológiai intézete szerint a vírust csütörtökön mutatták ki minden kétséget kizáróan egy betegnél. A betegnél a jellegzetes bőrelváltozások is jelentkeztek – írja a Zeit

Európában és Észak-Amerikában május eleje óta észlelték az egészségügyi hatóságok a majomhimlő terjedését. Az Egyesült Királyság után Spanyolország, Portugália, Olaszország, Franciaország, Belgium és Svédország is jelentett fertőzési eseteket.

A Bundeswehr Mikrobiológiai Intézete szerint ez az Európában eddig észlelt legnagyobb majomhimlőjárvány.

Több tucatnyi esetet vizsgálnak az USA-ban és Kanadában is. A majomhimlő tünetei az embernél a következők: láz, fejfájás, izomfájdalom és kiütés, amely gyakran az arcon kezdődik, majd átterjed a test más részeire. A legtöbb ember néhány héten belül felépül a betegségből; a halálos kimenetelű lefolyás ritka. 

(Kiemelt képünk illusztráció. A majomhimlő jellegzetes kiütései. Forrás: Wikimedia Commons/CDC)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.