Már Európát fenyegetik az egzotikus betegségek

A figyelmetlen utazók vagy az emelkedő hőmérsékletek révén olyan egzotikus betegségek is elterjedhetnek Európában, mint a csikungunya- vagy a dengue-láz – hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája Koppenhágában.

2014. április 3., 16:57

Az 53 országot magába foglaló európai régióban mintegy 77 ezer ember fertőződik meg évente ilyen úgynevezett vektorbetegségekben – a vektorok által terjesztett betegségek olyan fertőzések, amelyek a vérszívó állatok vagy egyéb élőlények útján kerülnek az emberi szervezetbe.

A statisztikai adatok szerint világszerte az összes fertőző betegség 17 százalékát teszik ki a vektorbetegségek, például a malária, a dengue-láz vagy a sárgaláz. Évente több mint egymilliárd fertőzésért és egymilliót meghaladó halálesetért felelősek a világon.

„Egyértelműek a jelzések, hogy a vektorok által közvetített betegségek az elkövetkező években Európában is erősen terjedhetnek” – közölte Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. Európát igencsak fenyegeti a dengue-láz kitörésének veszélye. 2012-ben a Portugáliához tartozó Madeira szigetén volt az első járvány, amelyben több mint kétezer esetet regisztráltak.

Európában 1990 és 2010 között másfél millió ember betegedett meg olyan betegségekben, amelyeket vérszívó rovarok terjesztenek – írja az Index.

2024. szeptember 25., 10:07

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.