Már az idén érezhető lesz a globális felmelegedés újabb hulláma

A globális felmelegedés újabb hulláma már az idén beköszönt és jövőre is érzékelteti majd hatását az erőteljes naptevékenység miatt – közölte Vlagyimir Golovko, a Föld sugárzását kutató orosz Planyeta nevű tudományos intézet munkatársa.

2013. szeptember 30., 19:22

A szakember az Űrkutatási technológiák alkalmazása az északi-sarki régiók fejlesztésére címmel rendezett tudományos tanácskozáson felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi 30 évben tett megfigyelések szerint a Föld több energiát kap a Naptól, mint amennyit kisugároz az űrbe.

Ez azt jelenti, hogy bolygónk melegszik, és ezt a hőt alapvetően az óceánok tárolják. 1960 és 1990 között a felmelegedést minden szélességi fokon tapasztalták, a legnagyobb mértékűt az északi szélességi köröknél. Azon a területen ugyanis 1 Celsius-fokot emelkedett a hőmérséklet a 20. század 30 éve alatt, míg a többi régióban 0,6 fokot.

Golovko közölte, ha – mint azt egyes elméletek tartalmazzák – legkevesebb 2 Celsius-fokkal tovább melegszik a Föld hőmérséklete, akkor az a bolygó számos régiójában, főként az Északi-sarkhoz közeli szélességi fokokon valódi katasztrófához vezet.

Golovko emlékeztetett arra, hogy tavaly szeptember 16-án borította az eddigi legkisebb felületen a jég az Északi-sarkvidéket: 3,4 millió négyzetkilométer területen. Ez 780 ezer négyzetkilométerrel kevesebb, mint a 2007 szeptember 18-án mért minimum.

Az Északi-sarkvidék jégpáncéljának olvadása a metán-hidrátot (gyakorlatilag jégbe zárt földgázmolekulákat) tartalmazó medencék aktivizálódását eredményezi az északi Jeges-tenger talapzatán, a gáz felszabadulása pedig igen erőteljesen felgyorsítja a felmelegedést.

A Planyeta orosz kutatóintézet munkatársa arra is figyelmeztetett, hogy vészesen fogy a grönlandi gleccserek tömege. Évente 200 gigatonnás veszteségről van szó, amely édesvízzé alakul át és felhígítja az Atlanti-óceánt a Golf-áramlat térségében. A folyamat nagyon aggasztó, mivel az egyebek között az óceánok szintjének emelkedését okozza.

Vlagyimir Golovko elmondta, hogy a globális felmelegedéssel összefüggő problémák Oroszországot elsősorban az Északi-sarkvidéken tapasztalható változások miatt foglalkoztatja, írja az MTI.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.