Már az Egyesült Államokban terjed a majomhimlő

Nagy-Britannia, Spanyolország és Portugália után újabb helyen ütötte fel a fejét az afrikai kórság. 

2022. május 19., 11:28

Szerző:

Idén először jelentettek majomhimlős esetet az Egyesült Államokban, a ritka betegséget egy férfinél mutatták ki, aki Massachusetts államból Kanadába utazott – írja a The Guardian nyomán a Telex. Egészségügyi szakértők most azt vizsgálják, lehet-e köze az európai esetekhez. Az utóbbi napokban jelentettek néhány majomhimlő gyanús esetet Portugáliából, Spanyolországból és Nagy-Britanniából is.

A majomhimlő tipikusan afrikai eredetű betegség, a világ más pontjain általában utazás után üti fel a fejét. A betegség kezdeti tünetei a láz, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók és a kimerültség is. Bizonyos esetben kiütések is kialakulhatnak, azonban a betegek jellemzően 2-4 héten belül teljesen felépülnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Himlővírus. Kép: ROGER HARRIS / SCIENCE PHOTO LIBRA / RHR / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP)

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.

2022. június 28., 12:02

A rákmegbetegedések 10 százalékát a környezetszennyezés okozza Európában - hívta fel a figyelmet kedden közzétett jelentésében a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), hangsúlyozva, hogy az esetek legtöbbje megelőzhető lenne.

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán.