Már az Egyesült Államokban terjed a majomhimlő

Nagy-Britannia, Spanyolország és Portugália után újabb helyen ütötte fel a fejét az afrikai kórság. 

2022. május 19., 11:28

Szerző:

Idén először jelentettek majomhimlős esetet az Egyesült Államokban, a ritka betegséget egy férfinél mutatták ki, aki Massachusetts államból Kanadába utazott – írja a The Guardian nyomán a Telex. Egészségügyi szakértők most azt vizsgálják, lehet-e köze az európai esetekhez. Az utóbbi napokban jelentettek néhány majomhimlő gyanús esetet Portugáliából, Spanyolországból és Nagy-Britanniából is.

A majomhimlő tipikusan afrikai eredetű betegség, a világ más pontjain általában utazás után üti fel a fejét. A betegség kezdeti tünetei a láz, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók és a kimerültség is. Bizonyos esetben kiütések is kialakulhatnak, azonban a betegek jellemzően 2-4 héten belül teljesen felépülnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Himlővírus. Kép: ROGER HARRIS / SCIENCE PHOTO LIBRA / RHR / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP)

2023. május 30., 16:33

Életének 95. évében elhunyt Vajna Zoltán Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékének professzor emeritusa, a Gépészmérnöki Kar volt dékánja – tudatta a BME kedden.