Magyarországon először csináltak ilyet

Magyarországon először alkalmaztak úgynevezett műtüdőt egy légúti daganat eltávolítása közben, az április végén végrehajtott beavatkozás sikerrel járt, a beteg azóta hazamehetett és panaszmentes – közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kedden az MTI-vel.

2014. június 3., 14:45

Az intézet mellkassebészeti osztályán a műtétet azért kellett elvégezni, mert egy hatalmas porcdaganat majdnem teljesen elzárta a légutakat, és eltávolítása során több órán keresztül megszűnt mindkét tüdőlebeny légútjainak folytonossága, amely lehetetlenné tette a műtét közbeni hagyományos lélegeztetést. Ezt a feladatot az ECMO (extracorporeal membrane oxygenator) vette át, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. A tumor eltávolítása után a légcsövet és főhörgőket állították helyre.

A komplikációmentes beavatkozás után a beteg három hét után hazamehetett, és azóta is panaszmentes – írja az OOI.

A közlés szerint a „műtüdőt” Magyarországon eddig csak a szív- és érsebészetben alkalmazták, légút- illetve tüdősebészetben eddig nem. A módszer bevezetése azért nagy jelentőségű, mert olyan műtéteket is el lehet a jövőben Magyarországon végezni, amelyekre eddig csak külföldön kerülhetett sor. Emellett a módszer alkalmazása további lépés a magyarországi tüdőátültetés megvalósítása irányában – közölte az intézmény.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.