Magyarázatot találtak a Marson látott ufókra

Az elmúlt napokban a neten rohamosan elterjedt marsi "ufók" egyszerű pixelhibák, illetve az eredeti NASA-képek megbuherált változatai.

2012. szeptember 3., 18:11

Amióta a NASA Curiosity Mars-járója földet ért a vörös bolygón, és bekapcsolta a kameráit, folyamatosan érkeznek a felvételek a Marsról. A képek igen látványosak és tudományos szempontból is érdekesek, de az UFO-hívők ezzel nem elégednek meg: szerintük a rover már számos ismeretlen repülő tárgyat és más furcsaságot örökített meg a bolygón, írja az

Origo.

Egy YouTube-felhasználó szerint például a Mars-járó más felvételein négy lehetséges repülő csészealj látható. Szakértők szerint azonban a 4 fehér pont csak pixelhiba a kamera CCD-érzékelőjén, írja a Space.com, az egyik legnagyobb űrkutatási hírportál. Marc Dantonio videoelemző (aki számos UFO-felvételt analizált már, és speciális effekteket készít az amerikai kormány számára) a Huffington Postnak elmondta: most is biztos benne, hogy a kamera pixelhibáiról van szó. Dantonio szerint minden CCD-érzékelőben találhatók hasonló hibák, de a nyugodt és vékony marsi atmoszférában ezek feltűnőbbek, mint az aktív földi atmoszférában. Valójában pontosan a felvételek utólagos szerkesztése miatt tűnik úgy, mintha lenne valami az égbolton.