Magyar tudós fedezte fel a világ legkisebb csigáját

A szárazföldi csiga az egy millimétert sem éri el. 

2022. január 24., 06:23

Szerző:

Az eddig ismert legkisebb szárazföldi puhatestű egy 2015-ben leírt borneói csigafaj volt, azonban azt egy észak-vietnámi barlangból most előkerült Angustopila psammion faj (jelentése ógörögül: homokszem) maga mögé utasította – áll az Agrártudományi Kutatóközpont közleményében. A felfedezésről egy tanulmány is megjelent a Contributions to Zoology nevű szaklapban. 

Nem is egyre, hanem egyből két új fajra lelt rá Páll-Gergely Barna Laosz északi részén. Mindkettőt vastag héj borítja de egyikük héjszélessége sem éri el a a 0,68 millimétert. 

Laoszban szintén most felfedezett másik parányi csigafaj, az Angustopila coprologos azért különleges, mert az élő példányok spirális mintázatban sárgolyókat helyeznek el a héjukon. A hasonló viselkedési mintázatok leggyakoribb magyarázata az álcázás. Ha ez ebben az esetben is igaz, akkor a 0,6 milliméternél alig nagyobb csigának is álcáznia kell magát, hogy elkerülje valamilyen ragadozó támadását.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2022. május 22., 20:25

Amikor a világ már azt hitte, hogy túl van a COVID legrosszabbján, egy másik vírus kitörése aggasztja a tudósokat, és ami a legjobban aggasztja őket, az a betegség szokatlan terjedése.

Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját helyi idő szerint csütörtök este a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.