Magyar kutatók vizsgálták meg, hogyan lehetne befolyásolni az öregedés folyamatát

Két magyar egyetem kutatóinak munkáját publikálták egy rangos nemzetközi szaklapban.

2021. október 15., 14:12

Szerző:

Az ELTE és a Semmelweis kutatói nevével fémjelzett elemzés jelent meg az öregedés folyamatairól a rangos PLOS Computational Biology szaklapban – írja a 24.hu.

A kutatók nyilvános adatbázisok információit vizsgálva elemezték azokat a sejtmechanizmusokat, amiknek óvatos hangolása befolyásolhatják az öregedést molekuláris szinten, így a biológiai életkort is. A sejtekben lévő molekuláris program központi eleme a DNS-lánc, amiben kódolva vannak a testi átalakulások és a biológiai folyamatok végrehajtása is, és a DNS egyes részein tárolt információk az idő múlásával válnak aktívvá vagy kapcsolnak ki, ezekben pedig fontos szerepet játszanak a metilációs jelek. 

A vizsgálatok pedig erős összefüggést találtak az életkor és a metilációs mintázat között,

a metilációs mintázatból pár év pontossággal meg lehet mondani az életkort.

A szoros korreláció ugyanakkor nem jelent ok-okozati kapcsolatot. Például az ősz hajszálak megjelenése kötődik az életkorhoz, de inkább az öregedés eredménye az őszülés és nem fordítva. A kutatás eredményeinek nyomán a két magyar egyetem kutatóiban felmerült, hogy

a metilációs jelek megváltoztatásával befolyásolható lehet az öregedés folyamata.

(Kiemelt kép: illusztráció, DNS-szál: Shutterstock)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.