Leszámolás a legendákkal: így halt meg Horthy

Horthy István már kormányzóhelyettesként ment ki a szovjet frontra 1942 nyarán, ott egyik bevetésén gépével lezuhant és szörnyethalt.

2012. július 17., 06:10

Horthy István főhadnagy és kísérője, Nemeslaki őrmester egy Héja típusú olasz repülőgép fedélzetén 1942. augusztus 20-án reggel 5 órakor szállt fel. Feladatuk egy magyar felderítőgép kísérése volt, a vadászgépek azonban nagy sebességgel érkeztek a felderítőgép közelébe, ezért Horthy éles balfordulóba kezdett, melyből gépe kipördült, és dugóhúzóba esett. A kellő magasság nem volt meg, és a földbe csapódott.

A baleset több tényező együttállása miatt következett be, voltak kiképzési hiányosságok, valamint a gép repülési karakterisztikája is jelentősen megváltozott, amelyre nem készítették fel azokat a pilótákat, akik kinn szolgáltak a keleti fronton, mondta el Magó Károly zászlós, a kutatás vezetője, akit a hirado.hu idézett.

A vizsgálatok több legendát is megcáfoltak: a baleset idején Horthy István nem volt ittas és másnapos sem, repülőgépét pedig a felszállás előtt nem "piszkálták meg".