Ritkán látni a szegedi leopárdot

Egyelőre ritkán bújik elő a Vadaspark új lakója. 

2021. december 1., 10:30

Szerző:

Egy fiatal észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) érkezett a Szegedi Vadasparkba, a félénk nőstény egyre többször merészkedik ki kifutójába, így a vendégek is megfigyelhetik – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel szerdán.

Az állatkerti gondozók tapasztalata, hogy általában a nagymacskák a legfélénkebbek a költözés után. Hosszú ideig tart, mire megszokják és otthonnak érzik új helyüket – tette hozzá.

Saian, az észak-francia Thoiry állatkertjéből érkezett fiatal, mindössze másfél éves észak-kínai leopárd is még óvatosan közlekedik új kifutójában, és időnként előfordul, hogy nem is jön elő zárt elkülönítőjéből. Azonban napról napra egyre bátrabb, így most már a látogatóink is nagyobb bizonyossággal figyelhetik meg az egyik legritkább párduc-alfajt.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál is kevesebb egyed él. Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, jelenleg a kontinens állatkertjeiben mindössze 39 egyed él. Szegeden 2009 óta mutatják be a fajt, de miután a legutóbbi, már nagyon idős leopárd elpusztult, hónapokig üresen állt a kifutó. A tervek szerint a közelmúltban érkezett fiatal nőstényhez majd csatlakozni fog egy hím is, hogy szaporítani tudják a ritka alfajt.

A párducnak több alfaja is van, amelyek közül egyesek a kihalás szélére kerültek, elsősorban az életterük és a vadászható zsákmányállatok számának csökkenése, az emberekkel való konfliktusok növekedése és az orvvadászat miatt.
Az észak-kínai párduc vagy leopárd az Afrikában és Ázsiában honos párduc egyik legészakabbra élő és legnagyobb termetű alfaja. Testhossza 140-160, marmagassága 80-90 centiméter, tömege 32-90 kilogramm. Szőrzete is jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké.

Fő zsákmányának általában a különböző szarvasfélék számítanak, de elejtik a vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

(Észak-kínai leopárd a Szegedi Vadaspark kifutójában. Fotó: Szegedi Vadaspark.)

21:46

Több tucat gepárd áttelepítéséről írt alá megállapodást Dél-Afrika Indiával, az állatokat az elkövetkező tíz évben viszik át az egyik kontinensről a másikra – közölte csütörtökön a dél-afrikai környezetvédelmi hivatal.