Lehet inni az oltásra a szakértők szerint

Egy keveset.

2021. április 27., 20:23

Szerző:

Nincs bizonyíték arra, hogy egy-két ital elfogyasztása csökkenthetné a jelenlegi kornavírus-vakcinák hatásosságát – írja a New York Times nyomán a Qubit. A kis vagy mérsékelt mennyiségű alkohol a gyulladáscsökkentő hatása miatt akár még előnyös is lehet, az erős alkoholfogyasztás viszont, különösen hosszú távon, elnyomhatja az immunrendszert, és potenciálisan befolyásolhatja a vakcinaválaszt – állítják a lap által megkérdezett szakértők.

Az alkohol immunválaszra gyakorolt hatásait kutató Ilhem Messaoudi, a University of Californa Irvine-i Víruskutató Központjának igazgatója szerint mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy mit is jelent a mérsékelt alkoholfogyasztás. A nemzetközi ajánlások alapján a mérsékelt alkoholfogyasztás a férfiaknál nem több napi két, a nőknél pedig legfeljebb napi egy italnál, míg a nagymértékű alkoholfogyasztás a férfiaknál négy vagy több, a nőknél pedig három vagy több italnál kezdődik. Egy italnak számít másfél deciliter bor, 4 centiliter tömény, illetve 3,5 deciliter sör. 

A SARS-CoV-2 koronavírus ellen fejlesztett vakcinák klinikai vizsgálatai nem tértek ki ugyan az alkoholfogyasztás és az immunválasz összefüggéseire, de korábbi kutatások sokszor és részletesen firtatták, hogy miként hat az alkohol az emberi immunrendszerre, ahogy azt is, hogy akadályozza-e a szükséges immunreakciókat olyan állatokban, amelyeket előtte beoltottak valamely fertőző betegség ellen. Ezekből a vizsgálatokból egyértelműen kiderül, hogy az erős alkoholfogyasztás rontja az immunválaszt, és növeli a bakteriális és vírusfertőzésekre való fogékonyságot, továbbá megakadályozza azt is, hogy az immunsejtek a fertőzés helyére jussanak, és megfelelően betöltsék funkcióikat.

Angela Hewlett, a Nebraskai Egyetem Covid-csoportjának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztással járó másnaposság felerősítheti a vakcinák esetleges mellékhatásait, így a fej-, izom- és végtagfájdalmakat, valamint a hőemelkedést is, ezért személy szerint nem javasolja a sikeres oltakozás alkoholbevitellel történő megünneplését, de mint mondta: „egy pohár pezsgő valószínűleg nem gátolja az immunválaszt”.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András) 

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.