Lázár

A kormánystruktúráról és -programról, valamint az ellenzék javaslatairól is volt szó a napirend előtti felszólalások során, az Országgyűlés keddi ülésén.

2014. június 10., 15:08

Szél Bernadett (LMP) Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert bírálta felszólalásában, kifogásolva, hogy a kormány sem az unióval, sem a norvég alappal kötött megállapodásoknak nem tud megfelelni. Kis miniszterelnöknek nevezte Lázár Jánost, és azt mondta: az Országgyűlés „elbábozta a miniszterek meghallgatását”. Szerinte „zombi minisztériumok” jöttek létre, a miniszterek pedig nem valódi döntéshozók.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a norvég alapról szólva azt mondta: egy dolgot kell eldönteni, hogy ez a pénz Magyarországon közpénznek minősül-e vagy sem. Utalt arra, eddig annak számított – írja az MTI. A közpénzek felhasználásának rendje teljesen világos – közölte –, törvény mondja ki, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrizheti azt. "Ön hogy állhat egy szervezet mögé, amely el akar titkolni adatokat? – tette fel a kérdést Lázár.

Norvég nagykövet: Nem értünk egyet a Kehi vizsgálatával

A 168 Órának Tove Skarstein nagykövet asszony azt mondta: „Nem nézzük jó szemmel az Ökotárs elleni támadást, ugyanis ez nem politikai szervezet. Sikeres programokat koordinál, minden szempontból megfelel az elvárásainknak. Ahogy a norvég Európa-ügyi miniszter is kijelentette: az Ökotárs semmilyen formában nem támogat egyetlen pártot vagy politikai szervezetet sem. A civil szektort segíti, bármiféle politikai tevékenység támogatása ellentétes volna a kétoldalú megállapodásokkal és az érvényes szabályzatokkal is. Ezért nem értünk egyet a magyar kormány kommunikációjával és a Kehi vizsgálatával sem. Ez utóbbi véleményünk szerint jogilag sem lehetséges, hisz nem a magyar adófizetők pénzéről van szó” – fogalmazott.

Lázár, a titkolózó

A bírósági úton megszerzett adatok alapján az Origóból azóta – lapértesülések szerint politikai nyomásra – távozó Pethő András cikkében arról írt: a 2012. november végi háromnapos – tehát vélhetően csak két éjszakát jelentő – angliai utazás szállásköltsége 920 ezer forint volt. Egy útitársa is volt az úton – mint később kiderült, tolmácsolás céljából kellett elkísérni –, de az nem derült ki, pontosan kivel utazott.

A Fidesz sajtóosztálya nem nyilatkozott az ügyben, úgy vélik, azzal, hogy a miniszter visszafizette a kétmilliós szállásköltségeit, már nem tartoznak a nyilvánosságra a részletek. Lázár szerint a költségek kifizetésével elkerülhette azt, hogy nyilvánosságra kelljen hoznia, kikkel találkozott külföldön.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.