Láthatatlanná tevő köpenyt fejlesztettek az ukránok

Ha minden igaz, ezzel elrejtőzhetnek az ukrán katonák az orosz drónok elől.

2023. október 9., 14:22

Szerző:

Ukrán mérnök fejlesztette ki a Phantom Skin nevet viselő köpenyt, amely elrejti viselőjét a hőkamerák elől. A találmányt már az ukrán fronton is bevezették – számol be a HVG.

A csak láthatatlanná tevő köpenynek nevezett fejlesztés állítólag egy bucsai mérnökhöz kapcsolódik. A köpeny speciális fekete szövetből készül, textúrája a kempingsátor ponyvájához hasonlít, és megakadályozza, hogy viselője hőjeleket bocsásson ki, emiatt az infra- és a hőkamerák nem érzékelnek. Ha valóban működik, komoly előnyt jelenthet a sebesültek kimentésénél, vagy épp a mesterlövészek számára.

Bár a textília összetételét nem hozták nyillvánosságra, minden bizonnyal grafént is tartalmaz, amely hőelnyelő tulajdonságáról is ismert. 

A köpenyt szeptemberben egy haditechnológiai szakkiállításon is bemutatták.

(Kiemelt képünkön hőkamera képernyőfelvétel. Forrás: The Sun/YT.)

 

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.