Közölte a WHO, hogy miben különbözik az omikron a többi variánstól

A WHO vezető tisztségviselője szerint ez akár „jó hír” is lehet.

2022. január 4., 18:23

Szerző:

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a koronavírus omikron nevű variánsa a felső légutakat támadja, és enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbi mutánsok – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa.

„Egyre több és több olyan kutatást látunk, amely szerint az omikron vírusváltozat a koronavírus többi variánsától eltérően a felső légutakat fertőzi, és nem súlyos tüdőgyulladást okoz” 

– jelentette ki újságíróknak kedden Genfben Abdirahman Mahamud, a WHO egyik vezető tisztségviselője, aki szerint ez „jó hír” lehet. Hozzátette azonban, hogy ennek a megerősítéséhez további kutatásokra van szükség. Mahamud ugyanakkor megjegyezte: az omikron gyors fertőzőképessége azt jelenti, hogy

heteken belül az omikron lesz a domináns változat sok helyen, különös veszélyt jelentve azoknak az országoknak, ahol a lakosság nagy része még nem kapott védőoltást.

Nem szabad egyedül a gyógyszeriparra hagyatkozni

Arra kérdésre válaszolva, vajon szükség van-e az omikron ellen kifejlesztett speciális védőoltásra, Mahamud közölte, hogy erre még túl korai válaszolni, de hangsúlyozta, hogy ennek eldöntése világméretű egyeztetést igényel, és nem szabad egyedül a gyógyszeripari ágazatra hagyatkozni.

Az ENSZ egészségügyi szervezetének (WHO) egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó felelős vezetője szerint eddig 128 országban azonosították az omikron variánst, de nem zárta ki, hogy ennél több helyen is jelen lehet, ahol nincsenek meg a technikai feltételek a diagnosztizálására.

„A legfontosabb üzenet: ha be vagy oltva, védve vagy” 

– jelentette ki Mahamud, hangsúlyozva, hogy a védőoltások továbbra is hatásosnak bizonyulnak a kórházi ápolás és a halálozás megelőzésében.

(Kiemelt kép: A 2021. december 2. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) táblája Genfben. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.