Kiszámolták, hány ember élhetett eddig a Földön

Megdőlt az a hipotézis, hogy sokkal több ember él jelenleg a Földön, mint ahányan eddig meghaltak.

2023. szeptember 13., 09:56

Szerző:

Az emberi populáció – az iparosítás és a mezőgazdasági fejlesztések hatására – jelentősen nőtt az elmúlt két évszázadban, az 1900-as 1,6 milliárdról ma valamivel több mint 8 milliárdra. Ésszerű lenne feltételezni, hogy a népesség olyan gyorsan növekedett a század folyamán, hogy az élők száma rövid időre meghaladta a halottak számát. A rendelkezésünkre álló adatok és becslések alapján azonban ez tévedés – írja a iflsclience.

Az emberiség történelmének nagy része alatt a népességünk elérte az 1 milliárdot, és alig több mint 200 év kellett ahhoz, hogy elérjük a 8 milliárdot. A növekedés azonban lassulni kezdett, mivel a nők átlagosan kevesebb gyermeket vállalnak. „Amikortól az államok elkezdtek adót szedni, népszámlálást végezni, könnyű dolgunk van, ugyanis minden egyes élet nyomon követhető” – magyarázta 2012-ben a BBC-nek Wendy Baldwin, a Népesedési Referencia Iroda (PRB) munkatársa. 

„Az átlagos várható élettartam a vaskori Franciaországban (i.e. 800-tól körülbelül 100-ig) csak 10 vagy 12 évre becsülhető” – magyarázta a PRB, közzétéve legújabb népességbecslését. „Ilyen körülmények között a születési aránynak körülbelül 80 élveszületésnek kellene lennie 1000 emberre, csak hogy a faj fennmaradhasson. Ha ezt szem előtt tartjuk, a mai magas születési arány 35-45 élveszületés 1000 lakosra vetítve.”

A PRB a történelem és az őskor különböző pontjaiból származó népességbecsléseket használt, és feltételezett születési arányt alkalmazott (amely idővel alacsonyabb lett, hogy tükrözze a csökkenő születési arányt). Becslésük szerint Kr.e. 190 000 óta körülbelül 117 milliárd ember született, ami messze meghaladja a ma élő 8 milliárd embert. „Ha egyáltalán megkérdőjeleznénk a következtetésünket, akkor lehet, hogy módszerünk bizonyos mértékig alábecsüli a születések számát” – tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: a világ népessége 2022-ben átlépi a jelképes 8 milliárdos határt az ENSZ akkori becslése szerint. Fotó: ALLISON JOYCE / AFP)