Kiskorú lánynak adta ki magát a chatbot, szinte minden üzenet szexuális tartalmú volt, amit kapott

A Dél-Floridai és a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói automatikusan chatelni képes miniprogramot, úgynevezett chatbotot készítettek, hogy így derítsék ki, hogy mi történik egy állítólagos tizenhárom éves lánnyal, ha egy chatszobába keveredik.

2023. május 11., 12:24

Szerző:

Eden Kamar és Christian Jordan Howell a Gizmodón olvasható összefoglalója szerint – melyet a Rakéta szemlézett – jobb odafigyelnie a szülőknek, hogy mely szolgáltatásokba engedik egyedül belépni a gyerekeiket, mert pillanatok alatt veszélyes helyzetben találhatják magukat.

A két kutatónak az volt a célja, hogy ahelyett, hogy a rendőrségtől megszerezhető, korábbi információk alapján mérnék fel az online szexuális bűncselekmények elkövetésének módját, inkább azt tárják fel, hogy aktuálisan milyen eszközöket alkalmaznak a bűnözők. Ehhez a chatbotjaikat különböző, a beszámolóban nem részletezett, ám gyerekek által gyakran használt chatszobákban üzemeltették, ahol azok 953 beszélgetést folytattak le magukat felnőttnek kiadó emberekkel. A program sosem kezdeményezett beszélgetést, és csak akkor válaszolt, ha a másik fél nagykorúnak adta ki magát. Ahogyan kiemelik, ugyan elképzelhető, hogy közülük egyesek magukat idősebbnek beállító fiatalok voltak, de szerintük inkább az a jellemző, hogy a bűnözők adják ki magukat fiatalabbnak a valódi koruknál.

A közel ezer beszélgetés szinte mindegyike szexuális természetű volt, és amellett, hogy vagy pénzért, vagy érzelmekért cserébe szerettek volna videókat kapni az áldozatuktól, tízből négyszer linkeket is küldtek, gyakran rosszindulatúakat.

Ezeknek a hivatkozásoknak a húsz százaléka ugyanis vírusos weboldalakra vezetett, feltehetőleg azért, hogy így észrevétlenül irányíthassák a gyerekek webkameráját. Öt százalék vitt adathalász oldalra, míg negyven százalék egy Whereby nevű videó platformra irányította volna az áldozatokat. Ugyan a norvég szolgáltatás képviselői többször aláhúzták, hogy legálisan, a felhasználóik biztonságára ügyelve működnek, a kutatóknak az volt a benyomásuk, hogy a platformon néhány kattintás után átadhatják az irányítást a webkamerájuk fölött. Ezt az engedélyt később igen bonyolult visszavonni, ráadásul a bűnözők a kamera képét beágyazhatják weboldalakba, így bárki láthatja, ami a gyerek számítógépénél történik. Hasonló megoldása a legismertebb videókonferencia-szolgáltatásoknak, mint a Google Meetnek vagy a Zoomnak, nincsen. A cikk kiemeli, hogy

2019 óta tízszer annyi gyerekekről készült, szexuális természetű kép és videó áll elő webkamerák és hasonló eszközök segítségével, mint korábban.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)