Kisajátítás Magyarországon

Magyarországon több száz osztrák tart a kisajátítástól. Az első eljárások már elkezdődtek írja Marina Delcheva a Wiener Zeitung hasábjain.

2014. október 2., 10:10

„Magyar földet magyar kézbe” – így hangzik Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik jelszava. A kormány azt a célt tűzte maga elé, hogy ez év végére valamennyi magyar mezőgazdasági terület magyar kézbe kerül. A mezőgazdasági földterületeket illetően május 1. óta egy új törvény van hatályban, amely a külföldiek összes bérleti és haszonbérleti szerződését hatályon kívül helyezte. Ez mindenekelőtt azokat az osztrákokat érinti, akik kiskert vagy mezőgazdasági területet haszonélvezője- vagy bérlőjeként szerepelnek a telekkönyvben. Ezek most attól tartanak, hogy kártérítés és fellebbezési lehetőség nélkül kisajátítják a tulajdonukat. Szélsőséges esetben ez azt jelenti, hogy a birtok, a ház és a termés is oda vész.

„Jó viszonyban vagyok az ingatlan tulajdonosával. Nem hiszem, hogy most visszakövetelné az ingatlant” – mondja Franz Koseder a Wiener Zeitungnak. 1995-ben a Balatontól hét kilométerre 80 000 schillingért 99 évre megszerezte egy telek haszonélvezeti jogát, s ez szerepel a telekkönyvben is. A tulajdonosa, akitől Koseder úr korábban megszerezte a haszonélvezeti jogot, most akár kérelmezhetné, hogy Koseder nevét töröljék a telekkönyvből. S mindezt akár úgy is, hogy a földét és a házért semmiféle kártérítést sem kellene fizetnie.


Október végéig a magyar hatóságok levélben szólítják fel a bérlőket és a haszonélvezőket, hogy igazolják: közvetlen rokonságban állnak az ingatlan tulajdonosával. „Mintegy 99 százalékuk nem tudja majd ezt bebizonyítani, mert nincs közöttük rokoni kapcsolat” – mondja Ernst Zimmerl a Wiener Zeitungnak. Ezután pedig a tulajdonos vagy akár az állam is kezdeményezheti a törlést a telekkönyvből és az emberek elveszítik az ingatlan haszonélvezeti jogát.
Így 200 osztrák kiskerttulajdonos veszítheti el házát és a kertjét, elsősorban a határhoz közeli területeken. Zimmerl szerint eddig három olyan eset vált ismertté, amikor a magyar termőföld-tulajdonos már kezdeményezte haszonélvezeti jog birtokosának törlését a telekkönyvből.


Hazai gazdálkodók is érintettek


Azok az osztrák gazdálkodók is aggódhatnak a Magyarországon megművelt földjeik miatt, akik 1994 és 2001 között kötöttek ilyen haszonélvezeti– vagy bérleti szerződéseket. Magyarországon mintegy 200 osztrák paraszt közel 200 000 hektár termőföldön gazdálkodik. A vállalkozók között akadnak jelentős mezőgazdasági üzemek is, amelyek székhelye Ausztriában található. Jól értesültek szerint a kvázi államosítás mintegy 20 gazdálkodót érinthet.


„Az nem megy, hogy az osztrák gazdálkodók kártérítés nélkül elveszítsék az évek alatt eszközölt befektetéseiket” – felelték a mezőgazdasági minisztériumban a Wiener Zeitung megkeresésére. Rupprechter mezőgazdasági miniszter kezdeményezésére most az EU-bizottság vizsgálja, hogy az új földtörvény összhangban áll-e az EU-szabályaival. A döntés október végére várható.


Az EU-s jogszabályokkal foglalkozó Verica Trstenjak professzor asszony is kétli, hogy a magyar törvény megfelel az EU-s jogoknak. „Ebben az esetben főképpen az arányosságot kell vizsgálni, vagyis azt, hogy egy de facto államosítás igazolható-e az elérendő céllal” – mondja a professzor asszony a Wiener Zeitungnak. Ezenkívül ebben az esetben szerinte diszkriminatív módon megkülönböztetik az EU-s polgárokat a magyarokkal szemben és megsértik a tulajdonhoz való jogot. Ha az ügy az Európai Bíróság elé kerülne, akkor is évekig tarthatna a döntés. A törvény ellen a Magyar Alkotmánybíróság (Ab) előtt is van egy panasz, amelyről április 8-án már tárgyaltak, de döntés még nem született. Most csak az a gond, hogy az alkotmánybírák kétharmadát a kormány jelölte. A törvénymódosítást pedig Orbán Viktor és az általa vezetett Fidesz verte keresztül. A törvénynek eredetileg csak 2033-ban kellett volna életbe lépnie.


Magyarország a spekulánsok ellen


A magyar kormány azzal indokolja az új földtörvényt, hogy meg akarja védeni a termőföldet a „külföldi spekulánsoktól”, és meg akarja büntetni azokat, akik „zsebszerződések” segítségével játsszák ki a vásárlási tilalmat. Tény, hogy az átalakulást követően főképpen az 1990-es években, számos mezőgazdasági üzem és gazdálkodó vásárolt és művelt rendkívül olcsón mezőgazdasági termőföldet Magyarországon anélkül, hogy a megtermelt érték Magyarországon maradt volna. Később néhányan óriási haszonnal adták el a birtokaikat. Néhány osztrák gazdálkodó is hasznot húzott később a nagyon olcsón megszerzett haszonélvezeti jogból. A kormány kijelentette, hogy nem áll szándékában az EU-s jogok megsértése és a külföldieket sem akarja diszkriminálni. A törvény ugyanis előírja, hogy minden termőföldvásárlást meg kell hirdetni az érintett községben. Minden 20 km-es körzetben élő gazdának elővételi joga van, azaz elméletileg az osztrákoknak is, akik azután vásárlással megszerezhetik a földterületet.


Itt senki nem vásárol földet, mert nincs rá pénz


Kérdéses, hogy valóban a kisgazdálkodóknak származik-e előnyük. „Már korábban el akartam adni a birtokot, de itt senki sem vásárol, mert nincs rá pénz” – mondja Koseder úr. Ehelyett néhány, a kormánnyal szembe álló, bíráló hangvételű újságíró arról tudósít, hogy mindenekelőtt Orbánhoz közel álló mezőgazdasági vállalkozók akarnak újabb földet venni és azon gazdálkodni. „Nem akarom, hogy az ingatlanom a magyar kormány kezére jusson” – mondja Berhard Seidl. 2001 előtt haszonélvezeti szerződéssel szerzett Tokaj környékén egy 1,5 hektáros szőlőbirtokot. A földjén nem gazdálkodik, és csak azért vásárolta az ingatlant, hogy a szőlőbirtokot „megkímélje a tömegtermeléstől” – állítja. „Kifizettem az ingatlant, szerepelek az ingatlan-nyilvántartásban, de nem én vagyok a tulajdonos”- mondja. Most attól tart, hogy a tulajdonos vagy a hatóságok kitörölhetik a nevét a telekkönyvből, és elveszítheti „törvénytelen szőlőskertjét”.

Wiener Zeitung, 2014.09.30.


Fordította: dr. Gonda László

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.