Kínzó kérdésre kaptunk választ: ezért sárga a pisi

A válasz a beleinkben található és közelebb vihet a sárgaság és a gyulladásos bébetegségek megértéséhez, kezeléséhez is. 

2024. január 5., 15:47

Szerző:

2024 januárjáig kellett várni egy olyan kérdés megválaszolására, ami talán egyidős az emberiséggel, de megérte: végre tudjuk, hogy miért sárga a pisi – írja a Qubit a Nature Microbilogy nyomán. A kérdés egyik felét – azt, hogy mi sárga benne, már ismerték – de azt, hogy hogyan jön létre a színért felelős urobilin, csak egy most megjelent tanulmányban fejtették meg. 

Korábban úgy gondolták, hogy az urobilin létrehozásához több enzim együttes működése szükséges, de mint kiderült, valójában egyetlen, bilirubinreduktáz nevű enzim műve.

Az enzimet a bélbaktériumok hozzák létre, a folyamat végén pedig a bilirubinból egy színtelen melléktermék, urobilinogén jön létre, ennek a bomlásából jön létre végül a sárga színt adó urobilin. 

Brantley Hall biológus, a kutatás vezetője szerint az enzim felfedezése azon túl, hogy egy kínzó kérdésre adott választ, az orvostudomány szempontjából is fontos: a bilirubinreduktáz további kutatásával többet is megtudhatnak a bélbaktériumok működéséről, a gyulladásos bélbetegségről (IBD) vagy a sárgaság kezeléséről. 

Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a bilirubinreduktáz hiánya összefüggésben állhat az IBD kialakulásával is: míg az egészséges felnőtteken végzett vizsgálatok során kiderült, hogy 99,9 százalékuk hordozza a a reduktáz létrehozásáért felelős gént, a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek csupán a 68 százalékában találták meg. 

Xiaofang Jiang, a tanulmány társszerzője szerint

a most következő nyomozás során kiderülhet, hogy a bélbaktériumok hogyan befolyásolják a bilirubinszintet és milyen összefüggésben állhatnak a sárgaság megjelenésével, végső soron pedig megmegyarázhatják a bél-máj tengely működésének alapjait.

(Kiemelt képünk illusztráció: Vizeletmintát tartó orvos. Fotó: R3F / Science Photo Library / AFP)