Kincset találtak Simontornyán

Ezüstpénzt túrt ki a vakond. 

2022. január 18., 07:09

Szerző:

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen értékes leletet, régi pénzeket rejtő korsót talált meg Simontornyán két helyi lakos 2020 őszén. Gárdonyi Róbert nagyszülei portáján figyelt fel a vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénz volt – írja a TEOL.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum beszámolója szerint Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes Államtitkárságának vezetője a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért részesítette a két simontornyai lakost megtalálói jutalomban.

Az éremlelet értékének becslését Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmata szakértője végezte el. A lelet becsült anyagi értéke: 12 millió 794 ezer forint.

K. Németh András középkoros és kora újkoros régész tárta fel a simontornyai leletet. A szakember elmondta, hogy szeptember tizenkilencedikén, szüreti időszakban délután kezdték el a munkát, és néhány óra alatt sikerrel is jártak. ”Hogy előkerült egy ilyen értékes lelet, az olyannyira nem gyakori, hogy húsz­éves pályafutásom alatt nem történt még ilyen, valamint harminc éve nem került be a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba éremlelet” – nyilatkozta a lapnak a régész.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes Államtitkárságának vezetője a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért megtalálói jutalomban részesítette a két simontornyai lakost. A régészeti leletek ugyanis az állam tulajdonát képezik, a talált leletek becsült értékének tíz százaléka, de legfeljebb kétmillió forint adható a megtalálóknak.

A kormany.hu oldalán a következő olvasható az egyedülálló leletről: „A helyi lakosok 1646 darabból álló, 16. századi éremlelet megtalálását jelentették, melyben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjain kívül, ritka török akcse (ezüstpénz) volt található. A lelet jelentőségéhez hozzájárul, hogy viszonylag ritkán fordul elő, hogy érem- vagy kincslelet feltárása szakszerűen, régész által történik, majd a pénzes edény szétbontása laboratóriumi körülmények között lehetséges.”  

A simontornyai lelet márciusig van kiállítva Simontornyán, utána bekerül a megyei múzeum numizmatikai gyűjteményébe. Számomra már önmagában jutalom, hogy régészként részt vehettem ennek a feltárásában.

 


(A simontornyai éremlelet. Forrás: Wosinsky Mór Megyei Múzeum)